Moszkva tagadja a szivárogtatással kapcsolatos vádakat

Washington és a NATO bizalmas válaszait tartalmazó dokumentumok körül alakultak ki feszültségek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 04. 11:58
null
Luhanszk, 2022. január 28. Ukrán katona egy lövészárokban a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében lévõ frontvonalnál 2022. január 27-én. Kelet-Ukrajnában 2014 márciusa óta dúl kisebb-nagyobb intenzitású fegyveres konfliktus az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között. MTI/AP/Alexei Alexandrov Fotó: Alexei Alexandrov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország pénteken tagadta, hogy kiszivárogtatta volna az orosz biztonsági garanciakövetelésekre adott bizalmas amerikai válaszlevelet az El País című spanyol napilapnak, miután Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettes Moszkvát tette felelőssé a történtekért.

Oroszország washingtoni nagykövetsége Facebook-oldalán „zavarba ejtőnek” nevezte Nuland állításait. Megjegyezte: az amerikai fél „összeesküvés-elméleteket gyárt”, ahelyett, hogy az orosz aggodalmak lényegére összpontosítana.

Az orosz külképviselet a TASZSZ orosz hírügynökségnek az amerikai államtitkár szavait kommentálva megjegyezte, hogy az orosz fél vétkességének bizonyítékaként az amerikai diplomata arra a tényre hivatkozik, hogy a közzétett dokumentumok tartalmaznak bizonyos „Oroszországnak szánt jelöléseket”. 

Orosz diplomaták szerint feltételezhető, hogy az amerikaiak maguk készítettek másolatot a dokumentumról a „jelölésekkel”, majd ezt adták át az újságíróknak.

Arra is emlékeztettek, hogy az anyagot egy NATO-tagállam − az USA közeli szövetségese − újságján keresztül hozták nyilvánosságra. Hozzátették: felszólítják Washingtont, hogy hagyjon fel a propagandával, és kezdjen komolyan dolgozni az európai biztonság megerősítésén.

Nuland csütörtökön azt mondta a TASZSZ-nak, hogy az orosz fél nyilvánosságra hozott egy bizalmas amerikai dokumentumot, amely válaszokat tartalmaz az orosz biztonsági javaslatokra. Arra a kérdésre, helyesen értelmezték-e szavait, hogy Washington szerint Moszkva szivárogtatta ki a dokumentumot, Nuland azt mondta: 

− Szinte biztosak vagyunk benne, mert a dokumentumon ugyanazok a jelölések voltak, mint azon, amelyet az orosz félnek adtunk át. A szövetségeseknek átadott másolatokon más jelölések voltak.

Az El País olyan dokumentumokat tett közzé, amelyek a lap szerint az Egyesült Államok és a NATO bizalmas válaszait tartalmazzák az orosz biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatokra. Ezek szerint az Egyesült Államok és a NATO kész megvitatni Oroszországgal az európai biztonsági kérdéseket, de nem értenek egyet az észak-atlanti szövetség kelet-európai terjeszkedésének leállítására, Ukrajna NATO-tagságának kizárására és a katonai szövetség infrastruktúrájának az 1997-es állapotokhoz való visszatérésére vonatkozó kulcsfontosságú orosz követelésekkel.

A kiszivárogtatott dokumentumok többek között arról is beszámolnak, hogy Washington kész megállapodni Moszkvával a rakétatelepítések leállításáról − számolt be az Associated Press hírügynökség. Ez Oroszország egyik fontos követelése volt az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel szemben, miután az ezeket szabályozó, még a hidegháború idején kötött INF-szerződés 2019-ben a két fél kölcsönös bejelentésével hatályát vesztette. 

Az amerikai fél többek között egy átláthatósági mechanizmus felállításáról ír a titkos szövegben, mely eloszlatná Moszkva kételyeit a romániai és lengyelországi Aegis Ashore rakétavédelmi rendszerekkel kapcsolatban. 

Ez csak akkor valósulna meg − áll a dokumentumokban −, amennyiben Oroszország is lehetőséget biztosítana a NATO-nak az orosz rendszerek ellenőrzésére. 

Szerdán az amerikai külügyminisztérium megerősítette, hogy az El País által közzétett dokumentum valóban Washington írásos válasza a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatokra.

Borítókép: Ukrán katona egy lövészárokban a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében lévő frontvonalnál 2022. január 27-én. (Fotó: MTI/AP/Alexei Alexandrov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.