Rendkívüli EU-csúcsot hívtak össze az ukrán helyzet miatt

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a csütörtöki, brüsszeli csúcsértekezleten.

2022. 02. 23. 16:42
null
Fotó: Dario Pignatelli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök este nyolc órára Brüsszelbe hívta az uniós tagállamok állam- és kormányfőit Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. A rendkívüli uniós csúcsértekezlet témája az ukrán válság. Mint azt az országvezetőknek, köztük Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött meghívólevelében írta, kulcsfontosságú, hogy az EU-országok egységesek és eltökéltek maradjanak, valamint meghatározzák a közös álláspontot és intézkedéseket. Charles Michel szerint az EU-csúcson ennek szellemében

az ukrán helyzet friss fejleményeit, a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelmében tett törekvéseket, Oroszország felelősségre vonásának módját, illetve Ukrajna és az ukránok védelmében tett intézkedéseket veszik majd górcső alá. 

– Oroszország agresszív tettei sértik a nemzetközi jogot és Ukrajna területi integritását, szuverenitását. Emellett az európai biztonsági helyzetnek is ártanak – ismételte meg Charles Michel az uniós álláspontot. 

Emlékezetes, az EU-országok tegnap egyhangúlag fogadtak el oroszellenes szankciókat. 

Írtunk róla: az európai országvezetők múlt héten is Brüsszelben jártak, az EU–Afrika-csúcstalálkozón már informális és meglehetősen rövid egyeztetést folytattak az ukrán helyzetről. 

Havasi Bertalan, a magyar miniszterelnök sajtófőnöke szerdán megerősítette, hogy Orbán Viktor részt vesz a rendkívüli értekezleten.

Borítókép: EU-csúcs Brüsszelben (Forrás: Európai Tanács)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.