Uniós vezetők: Oroszország megsértette a nemzetközi jogot

Az EU-intézmények vezetői szinte azonnal reagáltak Vlagyimir Putyin hétfő esti bejelentésére. Brüsszel szankciókat ígér.

Magyar Nemzet
2022. 02. 21. 21:15
Forrás: EP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság elismerése a nemzetközi jog égbekiáltó mértékű megsértése erről az EU csúcsintézményeinek vezetői tettek közzé bejegyzést a Twitteren, miután hétfő este Vlagyimir Putyin orosz elnök kimondta a kelet-ukrajnai szeparatista köztársaságok szuverenitását. Az uniós vezetők –  Ursula von der Leyen bizottsági és Charles Michel tanácsi elnökök, valamint Josep Borrell uniós kül-és biztoságpolitikai főképviselő – szerint a szeparatista területek elismerése a nemzetközi jog megsértése mellett egyúttal Ukrajna területi integritásának sérelmét és a minszki megállapodásoknak a felrúgását jelenti. Mint azt írták, az EU és a partnerei egységben, határozottan és eltökélt módon fognak reagálni szolidaritásul Ukrajnával.

Az Európai Bizottság később közleményt is kiadott Von der Leyen és Michel nevében, ebben már nevesítették, hogy az EU szankciókkal válaszol a szerinte illegális lépésre.

Kijelentették, a lehető leghatározottabb módon elítélik az orosz elnök döntését. 

Josep Borrell, az uniós diplomácia vezetője hétfő esti sajtótájékoztatóján elmondta: kész szavazásra bocsátani az unió oroszokkal szemben előkészített szankciós csomagját, amennyiben Putyin elnök megteszi a bejelentést. (Borrell sajtótájékoztatója időben az orosz elnök nyilatkozata előtt zajlott – a szerk.) Mint jelezte, a csomag különböző súlyú elemeket tartalmaz, ezeket az orosz agresszió mértékétől függően lehet alkalmazni. Az uniós külügyér elmondása szerint azt sem tartja kizártnak, hogy akár már a következő napokban, hetekben

rendkívüli külügyminiszteri tanácskozásra, vagy az uniós állam- és kormányfők ülésére kerül sor az ukrán válság miatt. 

Borítókép: Ursula von der Leyen az uniós parlamentben (Forrás: EP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.