időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Varsó haladéktalan szankciókat szorgalmaz Moszkvával szemben

2022.02.21. 21:54 2022.02.22. 11:31
Varsó haladéktalan szankciókat szorgalmaz Moszkvával szemben

Az Európai Tanács sürgős összehívását és Moszkvával szembeni szankciók haladéktalan meghirdetését szorgalmazta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfő este, reagálva arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a délkelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét. Morawiecki a Facebook közösségi fiókján Putyinnak az „önjelölt »köztársaságok« elismeréséről” szóló döntését

a párbeszéd „végleges elutasításának”, a nemzetközi jog „kirívó megsértésének”, Ukrajnával szembeni agresszív cselekedetnek nevezte.

Erre egyértelmű választ kell adni haladéktalan szankciók formájában – írta a lengyel kormányfő, hozzáfűzve: Putyin „csak ezt a nyelvet értheti meg”.

Az orosz–-ukrán feszültség legújabb fejleményei kapcsán Morawiecki az Európai Tanács sürgős összehívására szólított fel.

A lengyel kormány kibervédelmi megbízottja, Janusz Cieszynski a Twitteren közölte: Morawiecki az ukrajnai helyzet miatt már hétfőtől harmadfokúra emelte a kibervédelmi riasztást, az intézkedés március 4-ig lesz érvényben.

Lengyelországban négyfokú a kibertérben fenyegető terrorveszélyre figyelmeztető skála, az orosz–ukrán feszültség miatt február közepétől már érvényben volt a legalacsonyabb, elsőfokú riasztás.

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik az ENSZ 26. klímakonferenciáján (COP26) Glasgow-ban 2021. november 1-jén (Forrás: MTI/EPA-PAP/Andrzej Lange)

Háború Ukrajnában

Morawiecki: Varsó csak akkor támogatja harci gépekkel Ukrajnát, ha a NATO dönt erről

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.