Vera Jourová: Putyinnak is a szankciós listán a helye

A cseh európai biztos szerint a gyengeség jele, hogy az orosz elnök ellen nem fogadtak el intézkedéseket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 23. 11:59
Vice-President of the European Commission for Values and Transparency Vera Jourova
BRUSSELS, BELGIUM - NOVEMBER 25: Vice-President of the European Commission for Values and Transparency Vera Jourova delivers a speech as she holds press conference on proposals to reinforcing democracy and the integrity of elections in the European Union, in Brussels, Belgium on November 25, 2021. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: AFP/Dursun Aydemir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna elleni agresszív politikájáért elsősorban Vlagyimir Putyin orosz államfőt kellett volna szankcióval sújtania az Európai Uniónak – vélte Vera Jourová, az Európai Bizottságnak az értékekért és az átláthatóságért felelős tagja abban az interjúban, amelyet a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap közölt szerdán. A cseh európai biztos szerint az a tény, hogy Vlagyimir Putyin nincs a szankcióval sújtott orosz személyiségek között, inkább a gyengeség, semmint a diplomáciai ügyesség jele. Az Oroszország elleni büntetőintézkedésekről kedden egyeztek meg az Európai Unió tagállamai. Josep Borrell, az uniós diplomácia vezetője közölte, hogy az orosz elnök nincs a listán.

Vlagyimir Putyinnak a lista első helyén kellett volna szerepelnie

– jelentette ki Jourová, bírálva az Európai Unió álláspontját.

A tekintélyes lap azt fűzte hozzá: az agresszív rendszerek legfelsőbb vezetőit hagyományosan az utolsók között teszik tiltólistára, hogy a lehető leghosszabb ideig fennmaradhasson a párbeszéd lehetőségének az esélye. „Mindig kérdés, hogy ez a diplomácia szakmai tudásának vagy a gyengeségnek a jele. Én inkább ez utóbbit látom” – fejtette ki Vera Jourová az interjúban.

Borítókép: Vera Jourová cseh európai biztos (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Dursun Aydemir)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.