A brexithez hasonlította az ukrajnai háborút Boris Johnson

Hazai és külföldi bírálatok kereszttüzébe került a brit miniszterelnök a különös párhuzam miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, BBC2022. 03. 20. 16:32
JOHNSON, Boris; PUTYIN, Vlagyimir
London, 2022. március 15. Boris Johnson brit miniszterelnök a Nagy-Britannia vezette Közös Expedíciós Erõk (JEF) nevû katonai szövetség tanácskozásán Londonban 2022. március 15-én. A 2012 decemberében létrehozott JEF tagjai: Nagy-Britannia, Dánia, a három balti állam, Észország, Lettország és Litvánia, valamint Hollandia, Norvégia, Finnország, Izland és Svédország. A tanácskozáson az észak-európai állam-, illetve kormányfõk az ukrajnai háború fejleményeit vitatják meg. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA pool/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazai és külföldi bírálatok kereszttüzébe került Boris Johnson brit miniszterelnök, miután a kormányzó Konzervatív Párt Blackpoolban zajló tavaszi kongresszusán párhuzamot vont a brit EU-tagság megszűnése, a brexit és az orosz invázióval szembeni ukrán ellenállás között. A brit miniszterelnök a pártrendezvényen felszólalva úgy fogalmazott:

A britek, akárcsak az ukránok, ösztönösen a szabadságot választják. Ennek egyik közelmúltbeli példája volt a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazás, amelyen a kilépésre voksolók kerültek szűk többségbe.

A miniszterelnök hozzátette: a britek szabadok akartak lenni, és a saját kezükbe akarták venni az ország irányítását.

Donald Tusk, az EU-tagországok vezetői alkotta Európai Tanács volt elnöke, a legnagyobb európai parlamenti frakció, az Európai Néppárt jelenlegi vezetője személyesen Johnsonnak címzett vasárnapi Twitter-bejegyzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a brit kormányfő kijelentése sérti az ukránokat, a briteket és a józan észt egyaránt.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament volt brexitügyi koordinátora ugyancsak a Twitteren „elmebeteg” összehasonlításnak nevezte az ukránok harca és a brexit között vont párhuzamot. 

Verhofstadt szerint a brexit a szabadságjogok leépítéséről és az EU elhagyásáról szólt, az ukránok viszont több szabadságot akarnak és csatlakozni kívánnak az EU-hoz.

Tobias Ellwood, a londoni alsóház védelmi bizottságának konzervatív párti elnöke vasárnapi Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy az ukrán nép által Putyin zsarnoksága ellen vívott harcot összehasonlítani a brexitre leadott voksokkal súlyos félreértés. A konzervatív párti Lord Barwell szintén arról beszélt, hogy az a szituáció, amikor az emberek részt vesznek egy népszavazáson, semmiképpen sem hasonlítható ahhoz, amikor az életüket kockáztatják egy háborúban. 

Mindeközben Johnson a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi lapnak adott interjúban hangsúlyozta: 

az egész világot meg kell győzni arról, hogy túl kell lépni az orosz nyersolaj- és földgázszállításokkal szembeni függésen. 

A brit kormányfő szerint az ukrajnai háború a fogyasztók és az autósok számára is rettenetes következményekkel járhat, de a briteknek el kell fogadniuk a Putyinnal szembeni kiállásból eredő magasabb költségeket. Johnson szerint fel kell gyorsítani a megújuló energiaforrások felhasználásának fejlesztését és beruházásokat kell kezdeni az atomerőművek számának növelésére is. Hangsúlyozta: a Nyugat naponta 700 millió dollárt fizet az orosz nyersolaj- és földgázszállításokért, és Putyin ezt a pénzt is az Ukrajna elleni barbár invázióra fordítja.

Hozzátette: a jelek szerint az orosz elnököt már nem is foglalkoztatja az a gondolat, hogy Ukrajna csatlakozik-e a NATO-hoz. A miniszterelnök kitért rá, hogy még az invázió előtt személyesen fejtette ki Putyinnak, hogy Ukrajna nem lesz egyhamar a NATO tagja, de az orosz elnök nem is igazán foglalkozott ezzel a gondolattal, 

véleménye szerint Putyint valójában birodalmi ambíciók vezérlik. 

A brit kormányfő kijelentette: bízik abban, hogy Kijevet soha nem sikerül bevenniük az orosz fegyveres erőknek. Hozzátette ugyanakkor, hogy nagy-britanniai menedéket ajánlott fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek és családjának arra az esetre, ha az ukrán főváros mégis elesik. Zelenszkij azonban azt mondta, hogy Ukrajnában a helye. Boris Johnson az interjúban egyúttal arra sürgette Kínát, ítélje el az Ukrajna elleni orosz támadást.

Borítókép: Boris Johnson brit miniszterelnök Londonban 2022. március 15-én. (Fotó: MTI/EPA pool/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.