időjárás 26°C Ottó 2022. július 2.
logo

Háborús szituációt szült a határunkon a migránshullám

A NATO és a németek is elutasítják az ukrajnai békemisszió tervét

Judi Tamara (Brüsszel)
2022.03.16. 17:26 2022.03.18. 13:44
A NATO és a németek is elutasítják az ukrajnai békemisszió tervét

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Olaf Scholz is elutasította szerdán a lengyel javaslatot egy Ukrajnában létrehozandó, békefenntartó misszióról. A berlini kormány szerint jelen körülményekben nehezen lehetne különbséget tenni a humanitárius segélyezés és a harci misszió között – vörös vonal, hogy NATO-csapatok lépjenek a háborús ország területére.

A NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajnába. Támogatjuk az orosz–ukrán béketárgyalásokat, a diplomáciai megoldások keresését

– erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár beszélt szerdán Brüsszelben a tagországok védelmi minisztereinek rendkívüli találkozója után. A norvég diplomata arra az újságírói felvetésre válaszolt, hogy a katonai szövetség támogatja-e a lengyel kezdeményezést egy ukrajnai békefenntartó misszióról. 

Erre a tegnap Kijevben tárgyaló lengyel–cseh–szlovén delegáció egyik tagja, Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes tett javaslatot. Mint mondta, most egy olyan misszióra van szükség, ami Ukrajnában működik és képes megvédeni magát. Lengyelország védelmi minisztere, Mariusz Błaszczak a brüsszeli találkozón szintén ezt szorgalmazta. Közben Varsóban Piotr Müller kormányszóvivő megerősítette, hogy a lengyelek a következő hetekben egy olyan nemzetközi koalíció kialakításán dolgoznak, amely támogatja a békemissziót. Annak lehetséges mandátumáról egyelőre nem látott napvilágot részletesebb információ. Mindenesetre borítékolható, hogy a jövő heti brüsszeli uniós, illetve NATO-csúcson is előkerül a kérdés: írtunk róla, hogy Joe Biden amerikai elnök is személyesen vesz részt a vezetői értekezleteken. 

Stoltenberg a NATO-csúcstalálkozóról szólva kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a szövetség továbbra is egységet mutasson Oroszország irányába. 

Vlagyimir Putyin alábecsülte a NATO-t

– hangoztatta, kiemelve, hogy a szövetségesek nemcsak hogy folyamatos támogatásban részesítik Ukrajnát, de gyorsan reagáltak az orosz agresszióra, többek között példátlan mértékű gazdasági szankciókkal. A szavai szerint a NATO a továbbiakban is kész katonai, anyagi és humanitárius segítséget biztosítani a háborús országnak. Kiemelt cél ugyanakkor, hogy a konfliktus ne terjedjen Ukrajnán túlra.

Stoltenberg arról is kendőzetlenül beszélt, hogy túl korai lenne megbecsülni a háború kimenetelét: mint azt kérdésre elmondta, a terepen egyáltalán nem látni jelét annak, hogy az oroszok a béketárgyalások sikerére törekednének. 

Németország sem támogatja a missziót

A német sajtónak nyilatkozva a berlini kormány szóvivője szerdán vörös vonalnak nevezte, hogy NATO-csapatok lépjenek Ukrajna területére. Olaf Scholz német kancellár üzenetét tolmácsolva Steffen Hebestreit rámutatott: 

nem lehet egyértelmű különbséget tenni a humanitárius segélyező, valamint a harci misszió között.

Idézte Joe Biden amerikai elnök szavait is, aki szerint a katonai szövetség bármilyen beavatkozása egy újabb világháború kitöréséhez vezethet. 

A szerdai brüsszeli értekezleten diplomáciai források szerint alig volt támogatottsága a varsói javaslatnak, azt kizárólag Észtország nem utasította el. Források szerint Hollandia is szigorúan a misszió ellen foglalt állást. A magyar álláspont a kérdésben ismert: hazánk nem küld sem fegyvert, sem katonát a háborúba, és nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását az ország területén.

Borítókép: Ukrán katona a kelet-ukrajnai Szvitlodarszk közelében 2022. február 23-án (MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.