időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Kevés eredménnyel zárult az ukrán–orosz tárgyalások második fordulója

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.03.03. 21:05 2022.03.03. 21:08
Kevés eredménnyel zárult az ukrán–orosz tárgyalások második fordulója

Az Oroszországgal folytatott tárgyalások második fordulója nem hozott áttörést, de előzetes megállapodás született humanitárius folyosók létrehozásáról − közölte csütörtökön Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója a két fél között Belaruszban, a lengyel határ közelében tartott tárgyalások második fordulója után.

− A tárgyalások második fordulója véget ért. Sajnos, Ukrajna még nem számolhat be eredményekről. Csak a humanitárius folyosók megszervezésében van megoldás

− írta az ukrán küldöttségben részt vevő tanácsadó a Twitter-oldalán. Podoljak közölte: a felek részletesen megvitatták a humanitárius kérdéseket, mivel sok város van jelenleg körülzárva. A tanácsadó aggodalmát fejezte ki az élelmiszer- és gyógyszerellátással, valamint az evakuálási lehetőségekkel kapcsolatos drámai helyzet miatt.

A Mihajlo Podoljak által később felolvasott nyilatkozat szerint Moszkva és Kijev biztonságos folyosókat hoz létre, amelyeken a polgári személyeket evakuálhatják, a humanitárius segélyszállítmányokat pedig eljuttathatják azokba az övezetekbe, ahol a legsúlyosabbak a harcok. 

A tanácsadó szerint abban is megállapodás született, hogy a biztonságos folyosók területén tűzszünet lép életbe.

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője közölte, hogy a tárgyalásokon humanitárius, katonai kérdésekről és a konfliktus jövőbeli politikai rendezéséről volt szó.

− A legfontosabb kérdés, amelyet ma megoldottunk, az a harci övezetekben rekedt polgári személyek kimentése

− mondta a küldöttségvezető, aki szerint ez jelentős eredmény.

Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke, az orosz küldöttség tagja a Rosszija 24 orosz televízióban közölte, hogy Oroszország és Ukrajna várhatóan több tárgyalási fordulót tart majd. A harmadik fordulóra rövidesen sor kerül, szintén Belarusz területén.

Borítókép: Az ukrán és orosz delegációk (Fotó: Twitter)

Háború Ukrajnában

A kijevi rendőrkapitányság futtatta a prostituáltakat

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.