Megkezdődtek az orosz–ukrán tárgyalások Isztambulban

Recep Tayyip Erdogan török elnök megállapodást sürget, ugyanis az elhúzódó háború senkinek nem áll érdekében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 29. 10:49
ERDOGAN, Recep Tayyip; PUTYIN, Vlagyimir
Isztambul, 2022. március 29. A török elnökség által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfõ (k) köszönti a delegáltakat az orosz-ukrán béketárgyalások újabb fordulója elõtt Isztambulban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Török elnökség Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind Ukrajnának, mind Oroszországnak „jogos aggodalmai” vannak – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök a háborúban álló országok tárgyalódelegációinak isztambuli tárgyalása előtt, felszólítva a feleket arra, hogy „vessenek véget ennek a tragédiának”.

Lehetséges olyan megoldást találni, amely elfogadható a nemzetközi közösség számára

– mondta a török államfő, hozzátéve, hogy a konfliktus elhúzódása senkinek nem áll érdekében.

Erdogan kifejezte reményét, hogy a két fél törökországi tárgyalásai kikövezhetik az utat a két ország vezetőjének találkozójához. Erdogan köszöntője után a delegációk azonnal megkezdték a tárgyalásokat. Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter március 10-én már találkozott a dél-törökországi Antalyában, de a tárgyaláson akkor nem születtek konkrét eredmények. A delegációk a háború kezdeti szakaszában a fehéroroszországi Belovezsszkaja Puscsa nemzeti parkban találkoztak, majd azóta több egyeztetést tartottak videókonferencia formájában is. Irina Verescsuk ukrán kormányfőhelyettes bejelentette, hogy kedden három humanitárius folyosón keresztül készülnek a civil lakosokat kimenekíteni ostromlott településekről. Elmondta: az egyik biztonságos folyosót a dél-ukrajnai Mariupolban próbálják meg kialakítani. A város polgármestere korábban azt mondta, 160 ezer civil rekedt mindenféle energiaszolgáltatás nélkül az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosban, ahol humanitárius katasztrófa fenyeget.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török államfő (k) köszönti a delegáltakat az orosz–ukrán béketárgyalások újabb fordulója előtt Isztambulban 2022. március 29-én (Fotó: MTI/AP/Török elnökség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.