Ukrajna és a Nyugat is kétkedik az orosz csapatkivonásokban

Többek szerint nem visszavonják, hanem átcsoportosítják az orosz haderőt.

Mártonffy Attila
2022. 03. 30. 13:14
PUTYIN, Vlagyimir
Volnovaha, 2022. március 27. Orosz katonák egy páncélozott harcjármûvön a Donyeck megye déli részén fekvõ Volnovahában 2022. március 26-án. Az orosz csapatok által blokád alá vont kisváros lakóépületeinek 85 százaléka megsemmisült a harcokban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij Fotó: Szergej Ilnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán fegyveres erők nem csökkentik védelmi erőfeszítéseiket annak ellenére sem, hogy Oroszország katonai tevékenységének korlátozását jelentette be Észak-Ukrajnában – hangoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd éjjel közzétett videóüzenetében. 

Az államfő mindazonáltal pozitívnak minősítette a két fél között Isztambulban folyó tárgyalásokról érkező jelzéseket, ám hozzátette: az ukránok nem naivak.

Alekszandr Fomin, az orosz védelmi miniszter helyettese az isztambuli tárgyalási fordulót követően jelentette be, hogy az orosz hadsereg a bizalom erősítése érdekében radikálisan csökkenti katonai tevékenységét Kijev és Csernyihiv térségében. Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője pedig az MTI szerint azt mondta, Oroszország kész katonai és politikai lépésekre a konfliktus enyhítése céljából. 

Ukrajna nem hangzatos ígéreteket, hanem tényleges feszültségenyhítő lépések vár Moszkvától

– hangsúlyozta Zelenszkij. Az orosz nyilatkozattal kapcsolatban a szavak helyett a tettek fontosságát emelték ki nyugati vezetők is, köztük Joe Biden amerikai elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök, akik óvatosságra intettek az orosz ígéret hihetőségével kapcsolatban. 

Az amerikai védelmi minisztérium értékelése szerint egyelőre csak kis számban hagyták orosz katonák Kijev térségét, s az embereknek fel kell készülniük arra, hogy az offenzíva újult erővel Ukrajna más területein fog folytatódni, feltehetően Donyeck és Luhanszk térségében. 

Mivel északon lefulladt az orosz támadás, az orosz haderő máris a keleti hadszíntérre koncentrál

– mondta John Kirby, a Pentagon szóvivője. – Mindazonáltal a rombolás folytatódik, a fővárost sorozatos légicsapások érik. Ezért még nem látszik világosan, mire készül Moszkva – tette hozzá. Az inváziós sereg azt is el akarja érni, hogy szárazföldi folyosót hozzanak létre Oroszországgal Ukrajna déli tengerpartja mentén. Ezt a feltételezést erősíti meg a BBC brit közszolgálati televízió online hírcsatornája szerint a brit védelmi minisztérium is. A tárca továbbá a legfrissebb titkosszolgálati jelentésekre alapozva azt állítja, hogy az orosz egységek súlyos veszteségeik miatt kényszerülnek elhagyni Kijev térségét, s a csapatok Belaruszba és Oroszországba húzódnak vissza, ahol átszervezik a haderőt és feltöltik készleteiket, illetve újjászervezik az utánpótlást. 

Ezek a tevékenységek csak növelik a nyomást a már amúgy is szétzilált oroszországi logisztikára, valamint rámutatnak azokra a nehézségekre, amelyekkel az oroszok küzdenek csapataik Ukrajnán belüli átcsoportosításában. A szárazföldi hadműveletek hatékonyságának csökkenését pedig valószínűleg a tüzérségi és légi rakétatámadások felerősítésével ellensúlyozzák

– idézi a ma kora reggel kiadott jelentést a The Guardian című brit lap.

Borítókép: Orosz katonák egy páncélozott harcjárművön a Donyeck megye déli részén fekvő Volnovahában 2022. március 26-án (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.