Varsó kész áthelyezni Mig-29 vadászgépeit a németországi NATO-bázisra

Varsó készen áll arra, hogy áthelyezze az összes Mig-29-es vadászgépét a németországi Ramsteinben működő NATO-bázisra, és az Egyesült Államok rendelkezésére bocsássa őket - olvasható a Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter által jegyzett keddi közleményben

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 08. 22:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel külügyi tárca honlapján elérhető közlemény szerint a döntést a lengyel államfő és a kormány közötti konzultáció előzte meg. Varsó egyúttal azt kéri az Egyesült Államoktól, hogy az átadandó vadászgépekhez hasonló képességű repülőket szállítsanak Lengyelországnak.  Lengyelország kész azonnal egyeztetni e gépek beszerzésének feltételeiről - áll a dokumentumban. 

A lengyel kormány a közlemény szerint arra szólít fel más,  MiG-29-essel rendelkező NATO-tagállamokat, hogy hozzá hasonló módon járjon el. A közleményt azt követően adták ki, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap Moldovában kijelentette: Washington gondolkodik azon, hogy megállapodna Lengyelországgal harci gépek odaszállításáról arra az esetre, ha Varsó úgy döntene: Ukrajnának ad át gépeket. 

A keddi varsói külügyi nyilatkozat értelmében azonban Lengyelország a Mig-29-eseket nem Ukrajnának szállítja. Ez összhangban van vezető lengyel politikusok álláspontjával, akik - reagálva Blinken kijelentésére -, többször leszögezték: a gépek ukrajnai szállításáról csakis a NATO keretében lehet döntést hozni. 

Ezt az álláspontot megerősítette keddi esti, a varsói  külügyi közlemény kiadásával szinte egyidőben Oslóban tartott sajtóértekezletén  Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is. 

A norvég hivatali partnerével, Jonas Gahr Stor kormányfővel közös sajtókonferencián Morawiecki ismét aláhúzta: Lengyelország nem tehet semmilyen önálló lépést a támadó fegyverek ukrajnai szállítását illetően, mert nem részese az ott folytatott háborúnak. A lengyel kormányfő azt is hozzátette: a háborúnak sem Lengyelország, sem a NATO a részese.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.