időjárás 12°C Petra 2022. október 2.
logo

Az orosz erők széles fronton támadják Kelet-Ukrajnát

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.04.19. 11:03 2022.04.19. 13:56
Az orosz erők széles fronton támadják Kelet-Ukrajnát

Az orosz erők kedden széles fronton támadtak Kelet-Ukrajnában egy teljes körű szárazföldi offenzíva részeként, hogy átvegyék az ország keleti ipari központjának ellenőrzését. Az offenzívát ukrán tisztségviselők a háború új szakaszának nevezték.

Az ukrán vezérkar kedden kora reggel azt közölte, az orosz erők arra összpontosítják erőfeszítéseiket, hogy teljes mértékben ellenőrzésük alá vonják a Donyec-medencei régiót, és kísérletet tesznek arra, hogy áttörjék az ukrán védelmet szinte a teljes frontvonal mentén.

A fokozottabb támadások hétfőn kezdődtek a több mint 480 kilométeres front mentén, a Donyeck és Luhanszk régiókra összpontosítva, az orosz erők több szakaszon próbáltak előrenyomulni, többek között a szomszédos Harkiv felől.

A közlemény szerint a Donyec-medence déli részén az orosz hadsereg folytatta a stratégiai fontosságú Mariupol kikötőváros blokádját és ágyúzását, továbbá rakétákkal indított támadását, akárcsak más városoknál.

Korábban egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő azt mondta, hogy jelenleg 76 orosz harci egység, úgynevezett zászlóalj-taktikai csoport van Kelet- és Dél-Ukrajnában, szemben a múlt heti 65-tel. Ez körülbelül 50 000-60 000 katonát jelenthet.

Eközben Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes kedd reggel azt közölte, továbbra sincs megállapodás a harcok sújtotta városokban és településeken rekedt civilek kimenekítéséről. Emlékeztetett arra is, hogy az orosz fél már harmadik napja zárkózik el a humanitárius folyosók kialakítása elől. Ugyancsak kedden Gyenyisz Pusilin, az önhatalmúlag kikiáltott „donyecki népköztársaság” vezetője, valamint Eduard Baszurin, a donyecki „népi milícia” parancsnokhelyettese azt mondták, csapataik „fel akarják szabadítani”  az ostromgyűrűbe zárt Mariupolban lévő Azovsztal acélüzemet.

Borítókép: ukrán katonák felkészülnek az orosz csapatok támadására Donyeck megyében 2022. április 18-án (Fotó: MTI/EPA)

Háború Ukrajnában

Visszafoglalták Liman városát az ukrán erők

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.