Minden áldozati csoport csak addig érdekes, amíg politikai hasznot jelentenek

A WHO vezetője kiakadt azon, hogy a világ nem fordít ugyanakkora figyelmet a feketéket és a fehéreket sújtó konfliktusokra. A Kontra elmagyarázza, mi az oka ennek.

Forrás: Kontra.hu2022. 04. 15. 16:08
TEDROSZ, Adhanom Gebrejeszusz
Brüsszel, 2022. február 18. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp fõigazgatója sajtóértekezletet tart az Európai Unió tagországai, valamint az Afrikai Unió (AU) tagállamai második napi csúcstalálkozóján Brüsszelben 2022. február 18-án. MTI/EPA/Reuters Pool/Johanna Geron Fotó: Johanna Geron
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a világ nem ugyanakkora figyelmet fordít a feketéket és a fehéreket sújtó konfliktusokra.

Az Ukrajnának nyújtott segítség töredéke jut a világ más pontjain kialakult humanitárius válságokra.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz sajnos rossz következtetéseket von le egy létező jelenség kapcsán. Fekete-fehér ügyet kreál ott, ahol szó sincs faji alapú diszkriminációról.

Az, hogy a világ aggódó közvéleménye melyik ügyet karolja fel, az nem a rassz, hanem csak és kizárólag a politikai haszon szempontjából értelmezhető – jelenti ki a Kontra.

A portál cikke figyelmeztet: egy fontos világszervezet vezetője kínál olcsó magyarázatot egy olyan kérdésre, amely amúgy joggal tart számot sokak érdeklődésére. Az áldozatokat és az azokat megsegíteni szándékozókat egyaránt joggal foglalkoztatja az, hogy miért fontosabb az ukrán élet egy másik konfliktusban áldozatul eső emberénél.

Miért nem fordít ugyanakkora figyelmet a fejlett világ Afrikára, az afrikai fegyveres konfliktusokra, mint az orosz–ukrán háborúra?

A magyarázat egyszerű: az a fontos ügy, amit az amerikai kormány annak tart, amelyet ilyen vagy olyan okból érdekükben áll üggyé emelni – olvasható a Kontra okfejtésében.

Ha az amerikai kormányzat megadja a jelzést a „független” és „mértékadó” médiafelületeknek, akkor azok hirtelen nagy lendülettel kezdenek el foglalkozni az adott üggyel. A sajtóhírek nyomában pedig a „média-porbafingók” serege áll ki az „ügy” mellett. Celebek, színészek, zenészek csapnak le a kínálkozó alkalomra, hogy részesei lehessenek a nagy felhajtásnak. 

Az Ukrajnát és az ukrán nép viszontagságait övező figyelem azonban éppen addig tart, amíg a világsajtó ezt jónak tartja, pontosabban, amíg az amerikai kormányzat napirenden tartatja velük a kérdést.

Ha valamilyen oknál fogva fordul a kocka, a nyugati világ egy hét alatt elfelejti azt is, hogy Ukrajna egyáltalán létezik.

Tehát minden áldozati csoport addig érdekes, amíg politikai hasznot hajtanak.

Példának okáért itt vannak a keresztények. Amerikát, az amerikai kormányt, főként a demokraták vezette kabinetet egy cseppet sem érdekli az üldözött keresztények ügye.

Tegyük fel, hogy Kínát meg lehet vádolni azzal, hogy a keresztények rovására követett el államilag szervezett bűncselekményeket. Akkor azonnal a teljes politikai elit egy emberként áll ki a szabad vallásgyakorlás joga mellett, szívhez szóló nyilatkozatok jelennek meg a normál esetben a keresztényekkel ellenséges liberális lapok hasábjain is, és úgy általában fontos kérdéssé válik a kínai keresztények ügye.

Mindeközben az Amerikával szövetséges országokban valódi üldözést szenvednek el a keresztények, a nyugati közvélemény mégsem ejt egyetlenegy könnycseppet sem értük.

Miért van ez így? Az áldozatok bőrszíne miatt tesznek különbséget áldozat és áldozat között? – teszi fel a költői kérdéseket a Kontra.

Dehogy. Amerika sarokba akarja szorítani a kínaiakat, ennek érdekében a keresztényeket is felhasználja.

A teljes, eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója. (Fotó: MTI/EPA/Reuters Pool/Johanna Geron)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.