időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Szíriai püspök köszönte meg a magyar kormány üldözött keresztényeknek nyújtott segítségét

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.03.31. 11:15 2022.03.31. 12:11
Szíriai püspök köszönte meg a magyar kormány üldözött keresztényeknek nyújtott segítségét

Armas Nalbandian, a Damaszkuszi Örmény Apostoli Egyházmegye püspöke megköszönte a magyar kormány üldözött keresztényeknek nyújtott segítségét csütörtökön Budapesten.

Angol nyelvű beszédében Armas Nalbandian azt mondta, azért érkezett, hogy közösen imádkozzanak, de azért is, hogy jelezze, milyen körülmények között élnek Szíriában tíz év háború után, gazdasági válság közepette.

Kifejezte háláját a magyar kormánynak az üldözött keresztények számára nyújtott segítségért. Ez a támogatás fontos nekik – nyomatékosította. Armas Nalbandian azt mondta, hogy sokat szenvedtek, a megpróbáltatások rengeteg áldozatot követeltek. Most igyekeznek újraépíteni a lerombolt épületeiket: templomokat, iskolákat – tette hozzá.

Fő feladatának azt nevezte, hogy megőrizze a családok hitét, valamint hogy segítsen nekik a szülőföldjükön maradni. Armas Nalbandian egyben még több támogatást kért, hogy új programokat indíthassanak.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára közölte, hogy a Hungary Helps program, Magyarország humanitárius segítségnyújtási programja öt éve indult, és azóta több mint ötven országban adott támogatást. Az elmúlt egy hónapban az ukrajnai háború áldozatainak segített, de mindvégig kiemelt kedvezményezettjei voltak a közel-keleti keresztények, akik az elmúlt évtizedekben súlyos üldöztetést szenvedtek el.

Elmondta, azért fogadta Armas Nalbandiant, hogy áttekintsék az eddig elért eredményeiket. Magyarország a Hungary Helps programon keresztül támogatta a szíriai örmény egyházakat, például bombatalálattal sújtott iskola újraépítésében és élelmiszer eljuttatásában – közölte Azbej Tristan.

Az államtitkár jelezte: áttekintették a közel-keleti keresztények helyzetét, a küzdelmet, amelyet azért folytatnak, hogy a háború és a keresztényüldözés közepette is meg tudjanak maradni őseik földjén.

Felmérték azt is, hogy az ukrajnai háború kigyűrűző gazdasági hatásai miként érintik a közel-keleti keresztényeket – fűzte hozzá. A Hungary Helps program az elmúlt öt évben több mint félmillió embernek nyújtott segítséget. Ennyi tragikus sorsot tett jobbá, vagy a magyar érdek és migrációpolitika szempontjából megközelítve ennyi esetben tette lehetővé, hogy emberek elvándorlás helyett a szülőföldön maradást vagy háborús helyzet után az oda való visszatérést válasszák – mondta Azbej Tristan.

Borítókép: Szíriai püspök köszönte meg a magyar kormány üldözött keresztényeknek nyújtott segítségét. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.