Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Negyvenöt fokos hőség Indiában

A hőhullám még fokozódhat, akár ötven Celsius-fok is lehet.

MTI
2022. 04. 30. 19:05
Hot Weather In India
INDIA-WEATHER Fotó: DEBAJYOTI CHAKRABORTY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlanul korai hőhullám sújtja Indiát, helyenként 45 Celsius-fokot meghaladó forróságtól szenvednek az emberek, és áprilisi átlaghőmérsékleti rekordok dőlnek meg. Északnyugat- és Közép-Indiában nagyobb a hőség, mint bármikor ilyenkor az időjárási feljegyzések 122 évvel ezelőtti kezdete óta. Pénteken több mint tucatnyi helyen mértek 45 fok fölötti hőmérsékletet, a legmagasabbat – 47,4 fokot – az észak-indiai Banda városban.

Áprilisban a napi legmagasabb hőmérséklet átlaga északnyugaton elérte 35,9, Közép-Indiában pedig a 37,78 Celsius-fokot, ami a legmagasabb a mérések kezdete óta.

A hőhullám az elkövetkező napokban is folytatódik, sőt fokozódhat. Észak-Indiában 50 fokot meghaladó hőmérsékletek várhatók

– közölte szombaton Mrutjandzsaj Mohapatra, az indiai meteorológiai szolgálat vezetője. 

Az ilyen forróság nem számít ritkaságnak Dél-Ázsiában, ám idén szokatlanul korán jött az első hőhullám. Indiában hagyományosan a május és a június a legforróbb hónap. A tikkasztó hőségben megolvadnak a járdák, sok a rosszullét és a tűz, az iskolák zárva tartanak.

A rendkívüli hőség következményei több mint egymilliárd embert fenyegetnek – hívták fel a figyelmet tudósok.

A hőhullám több indiai államban áramhiánnyal párosul, mert a megnövekedett fogyasztás miatt hiány keletkezett a villamos energia előállításához szükséges szénből. A hatóságok rendkívüli szénszállítmányokat indítottak útnak az áramszünetek sújtotta térségekbe.

Hőségtől szenved Pakisztán is, ahol – mint azt a klímaváltozási szövetségi miniszter megállapította – évtizedek óta először elmaradt a tavasz, a telet rögtön a nyár váltotta fel.

 

Borítókép: Egy fiú a folyóba ugrik, hogy hűsítse magát (Fotó: Debajyoti Chakraborty/NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.