Összefüggő övezetet akar kialakítani Moszkva Kelet-Ukrajnában

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő: Az orosz erőket átcsoportosították, hogy a szakadár tartományokat teljes mértékben elfoglalják.

2022. 04. 08. 6:30
Views from Bucha after Russian withdrawal
BUCHA, KYIV PROVINCE, UKRAINE - APRIL 06: Ukrainian servicemen walk amid the destruction on a street in the town of Bucha, on the outskirts of Kyiv, after the Ukrainian army secured the area following the withdrawal of the Russian army from the Kyiv region on previous days, Bucha, Ukraine, on April 6, 2022. Narciso Contreras / Anadolu Agency (Photo by Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kijev környékéről az orosz erőket átcsoportosították a keleti területekre, hogy a szakadár tartományokat teljes mértékben elfoglalják. A főváros környékére pedig újabb, friss erőket csoportosítottak

– vázolta fel az orosz csapatok mozgását lapunknak Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) oktatója szerint Moszkva célja, hogy déli és nyugati irányból körbezárják Kijevet. „Az én értékelésem szerint ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy támadást fognak indítani, de hogy nyomást gyakorolnak a kijevi vezetésre, az biztos” – vélekedett a szakértő. Kis-Benedek József szerint a Kreml figyelmének középpontjában most az Oroszországhoz földrajzilag közeli, kelet-ukrajnai területek állnak: „céljuk, hogy azok az ő ellenőrzésük alatt legyenek, ezeket leszakítanák Ukrajnáról”. Ismertette, az ország keleti felében fekvő Mariupolt és térségét, valamint az Azovi-tenger területét összekapcsolnák a szakadár tartományokkal, ami onnantól kezdve egy összefüggő területet alkotna.

Egy második lépcső pedig az lenne, hogy Harkiv irányába mennének északi és északnyugati irányba, ahol szintén létrehoznának egy orosz irányítás alatt álló, összefüggő övezetet. Ez az elképzelése az oroszoknak pillanatnyilag

– magyarázta a biztonságpolitikai szakértő.

Kis-Benedek Józsefet a háború lehetséges kimeneteléről is kérdeztük. A szakértő elmondta, miután Ukrajnának és Oroszországnak ellentétesek a céljai, nem várható az, hogy rövid időn belül véget érnek a harcok. A felek nem érték el azt a célt, amit kitűztek maguk elé, Volodomir Zelenszkij ukrán államfő sem hajlandó engedményeket tenni. Kis-Benedek József továbbá kilátásba helyezte Kijev megtámadását is, amelyre ha sor kerül, a háború akár több évig elhúzódhat. „Kijevet nem lehet elfoglalni két perc alatt” – szögezte le a szakértő.

Borítókép: Orosz katona sétál Bucsa egyik utcájában 2022. április 6-án. (Fotó: AFP/Anadolu Agency/ Narciso Contreras)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.