Rekordmagasra ugrott az atomenergiát támogatók száma Svédországban

Az elmúlt években több atomreaktort is bezártak, amiről sokan azt gondolják, téves döntés volt.

MEDIAWORKS–HÍRCENTRUM
Forrás: Tidningen Näringslivet2022. 04. 12. 14:36
null
Barsebäck Silhouette Fotó: Rutger Blom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években több atomreaktort is bezártak, amiről sokan azt gondolják, téves döntés volt, melyet az időnként fellépő áramhiánnyal és a magas tarifákkal magyaráznak. Így vélekedik az Uppsalai Egyetem kutatója is, Mattias Lantz is, aki egyben az Analysgruppen vezetője is. A csoport 2006 óta követi az atomenergiával kapcsolatos lakossági véleményeket. Legutóbb március utolsó hetében végeztettek kutatást, melyből az derül ki, hogy az egekbe szökő áramárakkal párhuzamosan jelentősen megnőtt a svédek atomenergia iránti támogatottsága. 

A válaszolók 56 százaléka mond igent az új atomerőművek építésére, ami szignifikáns növekedés a novemberi 46 százalékhoz képest. 

A válaszadók 28 százaléka úgy gondolja, hogy a jelenleg még működőket meg kell tartani, de újakat nem szabad építeni. Mindössze tíz százalékuk vélekedik úgy, hogy minden atomerőművet be kellene zárni az országban, ami négyszázalékos visszaesés ősz óta. 

Háromból két résztvevő igennel válaszolt arra a kérdésre is, hogy az atomenergia az éghajlati célok elérésének eszköze lehet-e.

A felmérésből az is kiderül, hogy elsősorban a férfiak, illetve a jobboldali szimpatizánsok szeretnének több atomenergiát. A baloldali nők kevésbé lelkesek, bár közöttük is nőtt az atomenergia támogatottságágának aránya. Svédországban a villamosenergia 43 százalékát vízierőműben, 31-et atomerőműben, 16-ot szélerőműben állítják elő.

Borítókép: A Svédországban található Oskarshamn atomerőmű 1. és 2. blokkja (Fotó: Flickr)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.