Szijjártó Péter: A NATO új stratégiai koncepcióját vitatták meg Brüsszelben

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) tagállamai külügyminisztereinek kétnapos tanácskozásának első napján megvitatták a szervezet új stratégiai koncepcióját – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szerda este.

Forrás: MTI2022. 04. 06. 22:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter Brüsszelből nyilatkozva kiemelte, hogy ez előkészítő ülés volt, hiszen az állam- és kormányfők hamarosan Madridban tárgyalnak, ahol ha minden jól megy elfogadják a dokumentumot, amely az elkövetkezendő évekre, évtizedekre meghatározza majd a NATO politikájának stratégiai irányait.

A tárcavezető kiemelte: mindenki arról beszélt, hogy az ukrajnai háború alapvetően változtatja meg a hangsúlyokat a NATO tevékenységében.

„Sajnálattal állapították meg, hogy a NATO és Oroszország kapcsolata még sohasem volt ilyen rossz, ezért azt újra kell definiálni” tette hozzá.

A miniszter azt mondta, lényegében mindenki egyetértett vele abban, hogy a legnagyobb tragédiát az okozná, ha minden kommunikációs csatornát elvágnának Oroszországgal. Valamilyen kapcsolatot fenn kell tartani tette hozzá.

Szijjártó Péter közölte: tájékoztatta kollégáit, hogy Orbán Viktor miniszterelnök beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akinél azt kezdeményezte, hogy legyen azonnali tűzszünet, valamint tartsanak béketárgyalást Budapesten.

A miniszter úgy folytatta: fontos kiemelni, hogy nem csupán keletről érkeznek biztonsági kihívások, hanem délről is. Ezek közül a legsúlyosabb a tömeges illegális bevándorlás.

A tanácskozáson Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar határőrök tavaly 130 ezer illegális bevándorlót állítottak meg Magyarország déli határainál.

A tárcavezető kiemelte: egyre súlyosbodnak azok a kihívások, amelyek miatt arra kell számítani, hogy Afrikából a jövőben még erősebb migrációs hullámok indulnak meg.

Ilyen problémaként említette a várható élelmiszerválságot, amelyet az válthat ki, hogy a háborúban álló Oroszország és Ukrajna felel a világ gabonaexportjának 15 százalékáért.

Afrikában egy ilyen élelmiszerválság súlyos migrációs hullámokat idézhet elő, ez pedig arra is lehetőséget biztosít, hogy a bevándorlók között terroristákat, aktivistákat rejtsenek el jelentette ki Szijjártó Péter, megjegyezve: „sajnos Európában már láttuk ennek a közvetlen negatív hatásait”.

A miniszter közölte, hogy a tanácskozáson mindenki beszélt Kínáról is. 

Fontos higgadtan közelíteni a témához, mivel az együttműködés Kínával sok lehetőséget is tartogat 

hangoztatta.

Megjegyezte: tőle több Magyarországon működő nagy nyugati vállalat kéri, hogy győzze meg kínai beszállítóikat: jöjjenek Magyarországra.

Szijjártó Péter közölte, hogy a tanácskozás csütörtökön folytatódik, akkor az ukrajnai háború lesz a téma.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.