Több tízezreket hurcolhattak el az orosz erők Mariupolból

Az város polgármestere közölte: Az ukránokat lakhelyük elhagyására kényszerítették.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 12. 11:27
PUTYIN, Vlagyimir
Mariupol, 2022. március 14. Tüzérségi támadásban megrongálódott lakóházat néz egy férfi Mariupolban 2022. március 13-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mariupol polgármestere egy kedden megjelent interjúban kijelentette, hogy az orosz erők 20 és 30 ezer közötti civilt hurcoltak el az ostromlott Mariupolból. Vadim Bojcsenko – akinek a szavait a Pravda című ukrán napilap idézte – azt mondta, hogy az Ukrajna elleni orosz háború előtt mintegy 450 ezres Mariupol lakosságának mostanra körülbelül a fele elhagyta a várost, sokan még a harcok kezdetekor. További, hozzávetőleg 60 ezer ember humanitárius folyosókon át távozott az ország ukrán hadsereg irányította területeire. 

Ezenkívül 20-30 ezer körül van azoknak a száma, akiket az orosz erők megfosztottak útlevelüktől, és arra kényszerítettek, hogy általuk ellenőrzött ukrajnai területre vagy Oroszországba menjenek.

A polgármester érthetetlennek nevezte a deportálásokat, és emlékeztetett arra is, hogy még mindig sokan várnak kimenekítésre Mariupol külvárosi részén. Az evakuálást nehezíti, hogy rengeteg autóbusz porig égett a harcokban – szögezte le, a károkért pedig az orosz csapatokat tette felelőssé.

Az Azovi-tenger partján fekvő városban az épületek több mint 80 százaléka megsemmisült, az ostromgyűrűben élő mintegy 100-160 ezer ember lényegében ivóvíz, áram és gáz nélkül maradt. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy kedden – az orosz féllel egyeztetve – kilenc humanitárius folyosón tervezik civilek kimenekítését ostromlott területekről. Ezek egyike Mariupol, ahonnan reményeik szerint személyautókon távozhat a polgári lakosság.

Borítókép: tüzérségi támadásban megrongálódott lakóházat néz egy férfi Mariupolban 2022. március 13-án (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.