Újabb szankciós csomagot jelentett be az Európai Bizottság

A brüsszeli javaslat többek között megtiltaná az orosz vállalatok uniós közbeszerzésekben való részvételét is.

Magyar Nemzet
2022. 04. 05. 17:01
European Commission President Ursula von der Leyen
European Commission President Ursula von der Leyen Fotó: VALERIA MONGELLI/POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden az Európai Bizottság bejelentette az Oroszországot sújtó szankciók ötödik csomagjának tartalmára tett javasalatát.Az Európai Uniónak még nagyobb nyomás alá kell helyeznie Vlagyimir Putyint az oroszok által elkövetett szörnyű bűncselekmények miatt

− fogalmazott Ursula von der Leyen a bizottság elnöke, utalva a napokban napvilágot látott hírekre, miszerint az orosz egységek az általuk megszállt Kijev melletti területeken fegyvertelen civileket végeztek ki. 

Von der Leyen szerint a szénimport tilalma évente körülbelül 4 milliárd euró kiesést eredményezhet az orosz gazdaságból,

ezenfelül pedig más büntetőintézkedések bevezetésén is dolgoznak, beleértve a kőolaj Oroszországból történő beszerzésének leállítását. Emellett tovább bővítenék a szankcionált személyek és pénzügyi intézetek listáját, beleértve a második legnagyobb orosz bankot, a VTB-t is.

Amennyiben a javaslatot mind a huszonhét uniós tagállam elfogadja, akkor a továbbiakban az orosz hajók − kivéve a mezőgadasági és élelmiszeripari termékeket, humanitárius segélyt, valamint energetikai szállítmányokat szállító teherhajók − nem köthetnek ki uniós kikötőkben. Emellett további exporttilalmakat vezetnének be 10 milliárd euró értékben olyan kulcsfontosságú területeken, mint a fejlett félvezetők, gépek és szállítóeszközök.

A javaslat az orosz vállalatok közbeszerzésben való részvételét is megakadályozná.

Az intézkedéseket a tagállamoknak egyhangúlag kell jóváhagyniuk ahhoz, hogy azok érvénybe léphessenek.

Borítókép: Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Valeria Mongelli) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.