időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

„A Kreml migránsáradattal akarja destabilizálni Európát”

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.22. 15:07 2022.05.22. 15:14
„A Kreml migránsáradattal akarja destabilizálni Európát”

Szándékosan akar éhínséget előidézni a Közel-Keleten és Afrikában Vlagyimir Putyin orosz elnök Németország volt moszkvai nagykövete szerint. Rüdiger von Fritsch a Der Tagesspiegel című berlini lapnak vasárnap azt mondta, a Kreml migránsáradattal akarja destabilizálni Európát.

Putyin úgy gondolja, a gabonaimport összeomlásával éhezők milliói menekülnek el a térségből Európa felé, ahogyan szíriaiak milliói menekültek korábban a háború borzalmai elől

– fogalmazott Rüdiger von Fritsch.

A diplomata úgy vélte, az orosz erők ezért bombázzák az ukrajnai gabonaraktárakat és akadályozzák meg, hogy Ukrajna – a világ egyik legnagyobb gabonatermelője – exportálni tudja a terményt.

Von Fritsch hozzátette: a Kreml reméli, hogy a migrációs nyomás a nyugati államokat a Moszkvával kapcsolatos álláspontjuk enyhítésére készteti, e taktikát pedig – a kibertámadásokkal és dezinformációs kampányokkal együtt – Putyin újabb hibrid háborújának nevezte.

A német kormány adatai szerint 20 millió tonna gabona rekedt Ukrajnában, a nagyrészt Odessza kikötőjében veszteglő rakományok zöme Észak-Afrikába és Ázsiába jutna.

Mindeközben az ukrán hadvezetés kedden arról számolt be, hogy az orosz erők ismét tüzérségi támadás alá vették a luhanszki Szeverodonyecket és Liszicsanszk környékét. Az orosz csapatok egyúttal több, sikertelen műveletet indítottak a támadás alatt álló városok térségében fekvő települések ellen is – tájékoztattak.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. május 16-án (Fotó: MTI/EPA/AFP/Alekszandr Nyemenov)

Háború Ukrajnában

Orosz–ukrán háború: borzalmas videó a katonák haláláról

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.