időjárás 28°C Ottó 2022. július 2.
logo

A NATO-bővítés „Washington által kilobbizott geopolitikai lépés”

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.17. 19:45
A NATO-bővítés „Washington által kilobbizott geopolitikai lépés”

Németország Olaf Scholz kancellár és a jelenlegi kormány hatalomra jutásával elveszítette az önállóság utolsó jegyeit is – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy hétfői moszkvai ismeretterjesztő ifjúsági fórumon. Az orosz diplomácia vezetője úgy vélekedett: az EU-ban valószínűleg csak Emmanuel Macron francia elnök próbál még valahogy az Európai Unió stratégiai autonómiájáról beszélni, de, mint mondta, biztos benne, hogy ezt nem fogják megengedni a kontinensnek.

Megjegyezte, hogy az EU mindinkább összeolvad a NATO-val, amiből szerinte nem is csinál titkot. Szóvá tette, hogy Scholz kancellár eltűrte a berlini ukrán nagykövet vele szembeni modortalanságát.

A finn és a svéd NATO-csatlakozásról szólva az orosz diplomácia vezetője azt mondta, a szövetség már évek óta számba veszi a két ország területét a keleti terjeszkedésre vonatkozó katonai tervei során, ezért belépésük ebben az értelemben valószínűleg nem jelent nagy különbséget.

Közölte, hogy Moszkva Finnország és Svédország csatlakozásában egy Washington által kilobbizott geopolitikai lépést lát, Oroszország elrettentésének és a szövetség tevékenységének az Északi-sarkvidékre történő kiterjesztésének összefüggésében.

Lavrov logikátlannak nevezte a finn érvelést, amely elismeri, hogy Moszkva részéről nem áll fenn fenyegetés Helsinkivel szemben, ugyanakkor rámutat, hogy változik az európai biztonsági helyzet. A külügyminiszter szerint Oroszország figyelni fogja, hogy a NATO hogyan használja fel Finnország és Svédország területét, és levonja a következtetéseit.

Hangot adott véleményének, hogy a Nyugat minden téren igyekszik megalapozni dominanciáját, de Oroszország, Kína és más, önbecsüléssel rendelkező országok, mindent megtesznek azért, hogy kulcsfontosságú ágazataik ne függjenek azoktól, akikről bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem hajlandók az együttműködésre.

Azt jövendölte, hogy a világ többpólusú lesz. Meglátása szerint Moszkvának lényegében nincs miről beszélnie a Nyugattal, amely bojkottál minden kapcsolatfelvételt.

 

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbeszélést folytat António Guterres ENSZ-főtitkárral Moszkvában 2022. április 26-án (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.