António Guterres: A közeljövőben nem lesznek béketárgyalások

António Guterres szerint ameddig nem adottak a feltételek, addig a civilek kimenekítésére kell összpontosítani.

MAgyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 11. 15:01
GUTERRES, António
Kijev, 2022. április 28. Antonió Guterres ENSZ-fõtitkár a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtóértekezletükön, Kijevben 2022. április 28-án. Guterres elõzõ nap érkezett Ukrajnába, miután Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akit arra kért, hogy az ENSZ-szel együttmûködve tegye lehetõvé a civilek evakuálását a bombázott területekrõl Kelet- és Dél-Ukrajnában. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eljön az ideje az érdemi ukrán–orosz béketárgyalásoknak, ám ezekre a közeljövőben még nem lehet számítani − jelentette ki szerdán az ENSZ-főtitkár.

A háború nem tart örökké, eljön az idő, amikor béketárgyalásokra lesz szükség

− fogalmazott Bécsben, Alexander Van der Bellen osztrák államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján António Guterres, ám leszögezte, amint lehetőség nyílik a megbeszélésekre, az ENSZ a nemzetközi egyezményekkel összhangban segíteni fogja őket. Hangsúlyozta emellett, hogy mivel egyelőre nem látnak lehetőséget „sem a tűzszünetre, sem a béketárgyalásokra”, a világszervezet − a Nemzetközi Vöröskereszttel együttműködve − elsősorban a civilek kimenekítésére és humanitárius folyosók létesítésére összpontosít.

Kiemelte a délkelet-ukrajnai mariupoli Azovsztal acélműből evakuált civilek ügyét, rámutatva arra, hogy a sikeres művelet azt bizonyítja: a diplomácia életeket menthet.

Guterres – aki nemrég Moszkvában és Kijevben járt, a hét elején pedig Moldovában tett látogatást – leszögezte azt is, hogy „sosem adják fel” a békére irányuló erőfeszítéseiket. A főtitkár hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy az Oroszország indította háború ne okozzon hosszú távú zavarokat a világ élelmiszer-ellátásában. Kiemelte annak jelentőségét, hogy az ukrán termékek mielőbb visszakerüljenek a világ élelmiszerpiacaira.

Borítókép: António Guterres ENSZ-főtitkár a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtóértekezleten, Kijevben 2022. április 28-án (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.