időjárás 36°C Pál, Péter 2022. június 29.
logo

Biden: A finnekkel és svédekkel a NATO erősebbé válik

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.19. 20:30 2022.05.19. 21:14
Biden: A finnekkel és svédekkel a NATO erősebbé válik

Finnország és Svédország belépésével a NATO erősebbé válik − jelentette ki Joe Biden amerikai elnök csütörtökön Washingtonban, miután hivatalában fogadta Sauli Niinistö finn elnököt és Magdalena Andersson svéd miniszterelnököt. Az Egyesült Államok elnöke egy nappal azt követően tárgyalt a két ország vezetőjével, hogy hivatalosan benyújtották hazájuk NATO-csatlakozási kérelmét.

Biden hangoztatta, hogy mind Svédország, mind Finnország erős demokrácia, az erős, egységes NATO pedig az amerikai biztonság alapja. Hozzátette, hogy a két ország minden NATO-követelményt teljesít, a szövetség biztonságát pedig egyértelműen növeli, hogy északon lesz két új tagja.

Az elnök jelezte, hogy kormányzata hamarosan a kongresszus elé terjeszti támogató javaslatát annak érdekében, hogy amint a NATO-ban megszületik a döntés, az amerikai törvényhozás gyorsan jóváhagyhassa.

Jake Sullivan elnöki nemzetbiztonsági főtanácsadó úgy nyilatkozott, hogy Stockholm és Helsinki belépése történelmi esemény és vízválasztó pillanat az európai biztonságpolitika történetében. 

Ez a két ország, amely régóta semleges katonai álláspontot képvisel, most csatlakozik a világ legerősebb védelmi szövetségéhez

− emelte ki.

Andersson a közös sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy a NATO-tagállamok gyorsan ratifikálják majd csatlakozásukat. Mint mondta, az észak-atlanti szövetség minden tagországával párbeszédet folytatnak az ügyben, ideértve Törökországot is, amely vétót helyezett kilátásba, amennyiben nem orvosolják fenntartásait.

Andersson mindemellett történelmi fordulópontnak nevezte Svédország csatlakozási kérelmének benyújtását.

Niinistö arról beszélt, hogy kész őszinte tárgyalásokat folytatni a török kormánnyal aggályainak eloszlatásához. Kijelentette, hogy elítéli a terrorizmus minden megjelenési formáját, és aktívan küzdenek is ellene. Hozzátette, hogy NATO-tagként Finnország Törökország biztonságáért is erőfeszítéseket fog tenni.

A csütörtöki találkozóra azt követően került sor, hogy a Fehér Ház negyvenmilliárd dolláros segélycsomag jóváhagyását kérte a kongresszustól az Ukrajnába irányuló fegyvervásárlás és -szállítás, valamint humanitárius segítségnyújtás céljából. A szenátus nem sokkal később nagy többséggel meg is szavazta a csomagot.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (k) Washingtonban fogadta Sauli Niinistö finn államfőt (b) és Magdalena Andersson svéd kormányfőt (Fotó: AP/Andrew Harnik)