időjárás -1°C Natália 2023. december 9.
logo

Megadták magukat az Azovsztal védői, orosz kézen teljes Mariupol

MTI
2022.05.21. 09:11 2022.05.21. 14:34
Megadták magukat az Azovsztal védői, orosz kézen teljes Mariupol

Az Azovsztal acélmű és Mariupol város teljes „felszabadításáról” tett jelentést Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, hadseregtábornok Vlagyimir Putyin elnöknek – jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője péntek este.

Konasenkov közölte, hogy hétfőn az acélműben bekerített ukrán fegyveresek utolsó, 531 fős csoportja is megadta magát.

– Az Azov (alakulat) nácijainak úgynevezett parancsnokát a mariupoli lakosok gyűlölete és a városlakók azon vágya miatt, hogy számos atrocitása miatt leszámoljanak vele, egy speciális páncélozott járművön szállították el az üzem területéről –  közölte a tábornok. Konasenkov szerint az üzem föld alatti létesítményei, ahol a fegyveresek rejtőzködtek, teljes egészében az orosz fegyveres erők ellenőrzése alá kerültek.

Összesítése szerint az Azov és az ukrán fegyveres erők 2439 katonája tette le a fegyvert az Azovsztalban május 16. óta.

Sojgu április 21-én jelentette Putyinnak az azovi-tengeri kikötőváros „felszabadítását”, hozzátéve, hogy az acélmű bevételéhez még három-négy napra lesz szükség. Az orosz elnök emberiességi megfontolásból elrendelte akkor, hogy ostrom helyett tartsák blokád alatt az acélművet. Az Azovsztal 11 négyzetkilométeren elterülő létesítményében hétszintes föld alatti alagútrendszer húzódik.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által videófelvételről készített képen egy orosz katona (b) átkutat egy ukrán katonát a mariupoli Azovsztal acélmű területén 2022. május 17-én. (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Háború Ukrajnában

Ez lehet az utolsó amerikai katonai szállítmány Ukrajnába

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.