Nincs jele, hogy az oroszok újra megtámadnák Kijevet

Közben több mint 22 ezer ember veszthette életét Mariupolban.

MTI
2022. 05. 30. 17:00
null
Pokrovszk, 2022. május 30. Idõs férfi várja, hogy feltegyék az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet különvonatára, amellyel a harcok elõl menekülõket evakuálják a kelet-ukrajnai Pokrovszk város vasútállomásán 2022. május 29-én. MTI/AP/Francisco Seco Fotó: Francisco Seco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Valószínűleg az eddig ismertnél több a civil áldozatok száma, az orosz erők több mint 22 ezer embert ölhettek meg Mariupolban a helyi ukrán hatóságok becslése szerint, de számos tény arra mutat, hogy ez a szám még jelentősen emelkedhet” – közölte Vadim Bojcsenko, a Donyeck megyei kikötőváros polgármestere hétfőn a Telegram üzentküldő szolgáltatáson. 

A szombat óta orosz ellenőrzés alatt álló város ukrán önkormányzata által nyilvánosságra hozott közlemény szerint a város egyik temetőjében a holttesteket több rétegben rakták egymásra, majd táblákkal egyedi temetkezési helynek „álcázták”. 

A városi tanács értesülései szerint április közepe óta az orosz erők legalább 16 ezer mariupoli lakost temettek tömegsírokba a város peremvidékén fekvő Sztarij Krim, Mangus és Vinohradne falvak közelében is. Még körülbelül ötezer embert temettek el a város alkalmazottai március közepéig, vagyis Mariupol orosz megszállásáig – tette hozzá a tanács, kiemelve, hogy Mariupolban még mindig több ezer holttest van a romok alatt, illetve ideiglenes temetőkben vagy halottasházakban.

Közben Mikola Zsirnov tábornok, az ukrán főváros, Kijev katonai adminisztrációjának vezetője kijelentette: 

jelenleg semmi jele annak, hogy az orosz csapatok újra megtámadnák Kijevet, a veszély ugyanakkor továbbra is fennáll. Az orosz csapatok március végén, április elején vonultak el a főváros környékéről.

– Tudjuk, hogy az Oroszországi Föderáció használhatja Belarusz területeit is. Kijev, mint főváros, az orosz csapatok kiemelt célpontja. Tekintettel a jelentős mennyiségű emberi és logisztikai erőforrásra Oroszországban, továbbra is fennáll a második offenzíva veszélye – vélekedett a tábornok. Hozzátette: – Naponta szorosan figyelemmel kísérjük az ellenség akcióit. A fenyegetés mindaddig létezik és fennáll, amíg nem győzünk, de Kijev arra készül, hogy megfelelő válaszcsapást mérjen az ellenségre.  

Az Ukrajinszka Pravda hírportál közölte a Meduza Rigában szerkesztett orosz ellenzéki hírportál egyik hétfői hírét, amelyben Roman Sztarovojt, a kurszki terület kormányzója arról számolt be, hogy Moszkva az Ukrajnával határos régióba nagyszámú orosz katonát, valamint tüzérségi fegyvereket és rakétavetőket csoportosított. A kormányzó állítása szerint ezt a helyi lakosság védelmében tették. 

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megyei kormányzó közben arról adott hírt, hogy

életét vesztette egy francia újságíró a régióban, amikor az orosz erők tüzet nyitottak a helyi lakosok evakuálására elindított páncélozott autóra. 

A jármű páncélját az orosz lövedékrepeszek felszakították, az újságíró pedig halálos sérülést szenvedett. Az evakuálást egyelőre az ukrán oldal felfüggesztette.   

Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó arról tájékoztatott, hogy hétfőtől a régióban egy órával csökkentették a kijárási tilalom időtartamát: mostantól csak este tíz órától lép életbe – míg ezelőtt kilenctől volt érvényben – és reggel hat óráig tart.

Eközben Petro Porosenko volt ukrán elnök, az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője engedéllyel Lengyelország felé elhagyta Ukrajnát. Elutazása előtt Volodimir Zelenszkij jelenlegi államfőhöz fordult, hogy biztosítsa afelől: az ellenzék a kormányzattal együtt Ukrajna megerősítésén dolgozik. Porosenko, szavai szerint, az Európai Néppárt rotterdami kongresszusára tart.

 

Borítókép: Idős férfi várja, hogy feltegyék az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet különvonatára, amellyel a harcok elől menekülőket evakuálják a kelet-ukrajnai Pokrovszk város vasútállomásán 2022. május 29-én (Fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.