Putyin elferdíti a történelmet a cseh miniszterelnök szerint

Petr Fiala szerint az orosz elnök beszéde megerősítette, milyen fontos a Nyugat egységes fellépése.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 09. 17:29
FIALA, Petr
Prga, 2021. november 8. Petr Fiala, a Polgri Demokratikus Prt (ODS) elnke, a hromprti Spolu (ODS, KDU-CSL, TOP 09) koalci miniszterelnk-jelltje az oktberi parlamenti vlasztsok eredmnyekppen ltrejv kpviselhz alakul lsn Prgban 2021. november 8-n. Elzleg az rintett prtok vezeti alrtk a koalcis kormnyrl szl megllapodst. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petr Fiala cseh miniszterelnök a történelem és a jelen eseményeinek elferdítésével vádolta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt hétfői, győzelem napi beszédével kapcsolatban. „Értelmetlen tagadni minden egyes hazugságot, amely Moszkvában elhangzott” – mondta Putyin beszédére utalva, amelyben az orosz elnök az ukrajnai inváziót próbálta igazolni. Fiala hozzátette: a beszéd megerősítette, milyen fontos a Nyugat egységes és eltökélt fellépése az agresszorral szemben.

Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a második világháborúban aratott győzelem évfordulóját. Ennek alkalmával idén is nagyszabású katonai díszszemlét tartottak Moszkvában, amelyen az orosz elnök beszédet mondott. Jan Lipavsky cseh külügyminiszter hangsúlyozta:

Oroszország elveszítette az erkölcsi jogot ahhoz, hogy megünnepelje a második világháború végét, mert megszegte az ENSZ alapokmányát, amely tiltja az agressziót.

A tárcavezető a sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: az orosz csapatok ukrajnai tevékenysége hasonlít a nácik pusztításához. „Putyin beszéde köszönőviszonyban sincs a valósággal” – jegyezte meg. Beszédében az orosz elnök azzal érvelt, hogy a nyugati országok és Kijev tevékenységeinek tükrében Oroszországnak nem maradt más választása, mint a harc. Azt állította, hogy Kijev offenzívát akart indítani az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területeken, a NATO katonai infrastruktúra fejlesztésébe fogott az orosz határ közelében, illetve az annektált Krím félsziget ellen is támadás készülődött. Oroszország így megelőző csapáshoz folyamodott a saját védelme érdekében – fűzte hozzá Putyin.

Borítókép: Petr Fiala cseh miniszterelnök Prágában (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.