Szánthó Miklós: A közös fenyegetettség hozta össze az amerikai és magyar konzervatívokat

Az Alapjogokért Központ főigazgatója szerint nem meglepő, hogy Budapest az első európai város, amely otthont ad a CPAC-nek.

Magyar Nemzet
Forrás: Newsweek2022. 05. 18. 13:15
null
20220505 budapest szantho miklos alapjogokert sajtaj havran zoltan magyar nmezet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi is változott igazán? Mi hozta oly közel az amerikai és az európai konzervatívokat, hogy Tucker Carlson, Rod Dreher és még sokan mások is Budapestre érkeznek válaszokat keresni azokra a problémákra, amelyek Amerika gyengeségét okozzák?

– tette fel a kérdést Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a Newsweek amerikai hírmagazin weboldalán megjelent, az amerikai és a magyar jobboldal egymásra találásáról szóló írásában.

„A válasz, mint az oly sokszor lenni szokott, a közös fenyegetettség. Így a modern identitáspolitika – beleértve az egyház gyengeségét, a kritikus fajelméletet és még sorolhatnám –, amely a nyugati civilizáció alapvető pilléreinek darabokra szedésével, lebontásával fenyegeti a hagyományos vallást, különösképp a kereszténységet; a nemzeti emlékezetet – a történelmet; és a család intézményét a hagyományos nemi szerepek aláásásán keresztül” – folytatta gondolatait a szerző.

Ezen pilléreken nyugszik a társadalom nyugalma, következésképp a posztmodern baloldal a konzervativizmus magját készül megtámadni. Ez az új fenyegetettség magyarázza, miért épül intellektuális híd az Atlanti-óceán felett

– fogalmazott Szánthó Miklós.

Az Alapjogokért Központ főigazgatója rámutatott, a hidegháború alatt, a szovjet fenyegetéssel szemben szoros szövetségesekként tekintettek egymásra az Egyesült Államok és Európa konzervatívjai. A korszak lezárultával azonban a filozófiai különbségek továbbra is fennmaradtak, az amerikai jobboldal némileg elmaradottnak, esetenként reakciósnak tartotta az európaiakat. Gyakran úgy tűnt, a republikánusok jobban együtt tudnak működni a baloldal liberális kormányaival, mint a konzervatívokkal.

Az elmúlt években azonban ez a dinamika megváltozott. Az amerikai jobboldal újból vetett egy pillantást az európai keresztény konzervativizmusra – különösen Magyarország és Lengyelország esetében –, és úgy tűnik, tetszik nekik, amit látnak – a baloldal és a mérsékeltek legnagyobb bánatára

– mutatott rá Szánthó Miklós.

„Nem meglepő tehát, hogy a legnagyobb amerikai politikai összejövetel, a Conservative Political Action Conference, vagyis a CPAC első európai iterációját Budapesten rendezik meg” – vélekedett az igazgató. Hozzátette: a magyar konzervatívok örömmel fogadták a hírt a választások után, amelyeken a jobboldal elsöprő győzelmet aratott.

A magyarok felismerték, hogy a demokráciának nem kell kizárólag liberálisnak lennie, és sokak számára izgalmas példaként szolgál

– zárta írását Szánthó Miklós.

Borítókép: Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója (Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.