Ukrán repülőgépek és helikopterek lelövéséről számolt be a Kreml

Moszkva összesítése szerint közel kilencezer katonai eszközt semmisítettek meg az orosz erők.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 09. 13:46
null
Odessza, 2022. május 9. Orosz rakétatámadásokban rommá vált Grande Pettine szálloda maradványai a Fekete-tenger partján fekvõ Odessza kikötõvárosban 2022. május 8-án. MTI/AP/Maksz Pszibisevszkij Fotó: Maksz Pszibisevszkij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három ukrán harci gép, több helikopter és 15 drón lelövéséről tett bejelentést egyebek között Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfő délelőtti hadijelentést ismertetve. Konasenkov szerint az éjszaka folyamán az orosz légierő nagy pontosságú rakétái a Donyec-medencében megsemmisítettek két harcálláspontot és egy Grad rakétavető-üteget Popaszna közelében, 18 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást Liszicsanszk közelében, valamint egy tüzérség elleni amerikai radarállomást Zoloténél.

Mint mondta, Onyiksz típusú partvédelmi rakéták ukrán helikoptereket tettek üzemképtelenné egy leszállóhelyen az Odessza megyei Arciz település közelében.

A harcászati légierő 52 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint egy lőszerraktárat semmisített meg. A tábornok szerint a rakéta- és tüzérségi erők nyolc harcálláspontot, 26 tüzelőállásban lévő tüzérségi alegységet, valamint 211 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megölve mintegy 350 „nacionalistát” és 56 katonai eszközt üzemképtelenné téve, köztük négy Szmercs rakéta-sorozatvetőt és egy Sz–300-as légvédelmi rendszert. Az éjszaka folyamán az orosz légvédelem lelőtt két MiG–29-es és egy Szu–25-ös harci gépet, 15 drónt – köztük két Bayraktar-TB2 és egy másik típusút a Kígyó-szigetnél –, valamint három Szmercs-rakétát. Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 160 repülőgépet, 118 helikoptert, 783 drónt, 299 légvédelmi rakétarendszert, 2949 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 342 rakéta-sorozatvetőt, 1423 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2769 speciális katonai járművet veszítettek.

Borítókép: Az orosz rakétatámadásokban megsemmisült Grande Pettine szálloda maradványai a Fekete-tenger partján fekvő Odessza kikötővárosban 2022. május 8-án. (Fotó: MTI/AP/Maksz Pszibisevszkij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.