időjárás 36°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Washington leállította az orosz adósság visszafizetéseinek befogadását

Forrás: MTI
2022.05.25. 09:15 2022.05.25. 11:06
Washington leállította az orosz adósság visszafizetéseinek befogadását

Lejárt az amerikai pénzügyminisztérium általános engedélye, amely a szankciók ellenére lehetővé tette Oroszország külföldi adósságainak visszafizetését; a minisztérium bejelentette, hogy nem kívánja meghosszabbítani a márciusban kiadott dokumentum érvényességi idejét.

A TASZSZ megjegyezte: Washington annak ellenére döntött így, hogy az orosz államkötvények amerikai tulajdonosai ennek az általános engedélynek köszönhetően az elmúlt hónapokban megkapták az aktuális kifizetéseket az orosz értékpapírok után. A dokumentum megújításának elvetése pedig azt jelenti, hogy az Egyesült Államok inkább a nemteljesítés bejelentésére kényszeríti Oroszországot, mintsem hagyná, hogy az ország kiürítse kincstárát az amerikai befektetők javára.

Az orosz pénzügyminisztérium adatai szerint idén április 1-jén Oroszország külső államadóssága 57,143 milliárd dollár volt, amiből  37,26 milliárd dollár a kötvényhitel. Oroszországnak 15, 2022 és 2047 közötti lejáratú kötvénykölcsöne van.

Borítókép: Az amerikai törvényhozás washingtoni épülete, a Capitolium (Fotó: MTI/EPA/Pool/Alex Edelman)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.