Visszatérhetnek az amerikai katonák Ukrajnába

A múlt héten újranyílt kijevi amerikai nagykövetség védelmét láthatják el a különleges erők egységei.

2022. 05. 24. 10:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai különleges erők egységei biztosíthatják a kijevi amerikai nagykövetség személyzetének védelmét − írja a Fox News amerikai hírtelevízió hírportálja. A feltételezés először azt követően kezdett keringeni az amerikai sajtóban, hogy múlt hét szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, Washington diplomáciai képviselete újraindítja tevékenységét a háború sújtotta ország fővárosában. 

Folyamatosak az egyeztetések a külügyminisztériummal a nagykövetség munkáját elősegítő biztonsági követelmények biztosításáról

− fogalmazott John Kirby amerikai védelmi minisztériumi szóvivő a Fox Newshoz eljuttatott közleményében. Hozzátette; még nem történt döntés sem ez ügyben, sem az amerikai katonák más céllal való visszatéréséről Ukrajnába. Ennek ellenére két magas rangú védelmi minisztériumi tisztviselő elmondta a Fox Newsnak, hogy a Pentagon már elkezdte a különböző opciók kidolgozását arra az esetre, ha a külügyminisztérium a kijevi nagykövetség védelmét kérné a hadseregtől. 

A lehetőségek között felmerült az is, hogy a különleges erők egységeit vethetik be Ukrajnában.

− Végső soron Washington szeretne visszatérni az ukrán haderő helyi kiképzésének gyakorlatához ahogyan azt a háború kitörése előtt is tette − fűzték hozzá a név nélkül nyilatkozó tisztviselők.

Évek óta tartó folyamat

Az ukrán haderő és az ehhez tartozó milíciák Washington általi kiképzése még a Krím félsziget 2014-es orosz annexióját követően vette kezdetét. 2015 tavaszán első körben körülbelül háromszáz, a 173. légideszantdandárhoz tartozó katona érkezett Ukrajnába, hogy a két kelet-ukrajnai szakadár köztársaság haderejével küzdő ukrán − részint önkéntes civil − harcosokat kiképezzék. Ez már akkor is nagy felháborodást váltott ki Moszkvában, a Kreml szerint Washington lépése csak még inkább destabilizálta a konfliktus sújtotta régiót. 

Harmadik országból érkező kiképzők jelenléte Ukrajnában természetesen nem segít a helyzet megoldásában

− fogalmazott akkor Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Ezzel egy időben azonban nem csak Ukrajnában kezdődött meg az ukrán egységek felkészítése. Az amerikai hírszerzéshez köthető félkatonai szervezetek még 2015-ben kezdték el kiképezni az ukrán titkosszolgálatok és különleges egységek egy részét 

az Egyesült Államok déli részein található titkos katonai bázison.

A képzés során a különböző lőfegyverek használatát, álcázási technikákat, szárazföldi navigációt és más taktikákat tökéletesítettek az ukrán egységek, jelenleg pedig úgy tűnik, hogy az itt szerzett tudás nagy hasznukra válik az orosz alakulatok feltartásában.

Az ukrán harcosok kiképzése Ukrajnában hét éven keresztül folyamatosan tartott, az amerikai nemzeti gárda, a CIA és a védelmi minisztérium egyaránt részt vettek benne. A háború kitörését megelőzően legutóbb 2021 novemberében telepítettek újabb amerikai kiképzőket az országba, ekkor éppen Florida állam nemzeti gárdájának százötven tagját. Ahogyan egyre feszültebbé vált a helyzet, úgy a Pentagon folyamatosan hívta vissza egységeit, február 24-ét követően pedig már egyetlen amerikai katona sem tartózkodik Ukrajna területén.

Borítókép: Európába tartó amerikai katonák 2022. február 3-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.