Záporoztak a rakéták az eddig megkímélt Odesszára

Az ukrán kikötők orosz blokádja gátolja a gabonaexportot a kiszolgáltatott helyzetben lévő országokba.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 10. 11:38
null
Odessza, 2022. május 9. Orosz rakétatámadásokban rommá vált Grande Pettine szálloda maradványai a Fekete-tenger partján fekvõ Odessza kikötõvárosban 2022. május 8-án. MTI/AP/Maksz Pszibisevszkij Fotó: Maksz Pszibisevszkij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább egy ember meghalt és öten megsebesültek a dél-ukrajnai Odesszát keddre virradóra ért orosz rakétatámadásokban – közölte az ukrán hadsereg déli műveleti parancsnoksága a Facebookon. A bejelentés szerint hét rakéta csapódott a város területére, a becsapódások nyomán tűz ütött ki, az oltás folyamatban van.

Hétfőn Denisz Smihal miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke odesszai látogatása során három rakétatámadás érte a Fekete-tenger partján fekvő várost, ekkor két sebesültet jelentettek.

Az orosz erők az elmúlt napokban Ukrajna délkeleti részén vonták össze csapataikat annak érdekében, hogy összeköttetést alakítsanak ki a Donyec-medence Moszkva-barát milíciák ellenőrizte területei és az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félsziget között.

A műveletek elérték a harcoktól mind ez idáig viszonylag megkímélt, az ukrán–román határtól 200 kilométerre fekvő Odesszát is.

Az ukrán vezérkar emellett kedden azt közölte, hogy folytatódnak a harcok a Donyeck megyei Limanban és a luhanszki Szeverodonyeckben is.

Mindeközben az ukrán parlament emberi jogi biztosa, Ljudmila Deniszova újságíróknak azt mondta, az orosz erők már több mint egymillió ukrán állampolgárt, köztük mintegy 200 ezer gyereket hurcoltak el Oroszországba.

Az ukrán hatóságok értesülése szerint sokakat közülük előbb fogságban tartanak, ahol kínzásoknak is alávetik őket.

Ugyanekkor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította a nemzetközi közösséget, segítsenek véget vetni az ukrán kikötők orosz blokádjának, lehetővé téve ezzel a gabonaexportot. Hétfői Twitter-üzenetében Charles Michel szintén kiemelte: Odessza raktáraiban rengeteg gabona és kukorica vár elszállításra, s a blokádnak rettenetes következményei lesznek sok, kiszolgáltatott helyzetben lévő országra nézve.
 

Borítókép: az orosz rakétatámadásokban rommá vált Grande Pettine szálloda maradványai a Fekete-tenger partján fekvő Odessza kikötővárosban 2022. május 8-án (Fotó: MTI/AP/Maksz Pszibisevszkij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.