időjárás 18°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

A csehek és lengyelek szerint csak Ukrajna győzelmével érhet véget a háború

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.06.03. 15:36 2022.06.03. 15:54
A csehek és lengyelek szerint csak Ukrajna győzelmével érhet véget a háború

Ukrajna győzelme az orosz–ukrán konfliktus egyetlen elfogadható megoldása Csehország és Lengyelország közös álláspontja szerint − jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel tartott sajtótájékoztatójukon pénteken Prágában a két ország kormányának együttes ülése után.

Az ukrajnai események − fejtette ki Fiala − hatalmas kihívást jelentenek Csehország és Lengyelország számára is. 

A tárgyalásokon  megmutatkozott, hogy a két ország álláspontja sok tekintetben megegyezik, és eredményt is tudnak elérni, ha az Európai Unióban közösen igyekeznek érvényesíteni nézeteiket

− szögezte le a cseh kormányfő.

Mateusz Morawiecki szerint Varsó és Prága együttműködése a közös értékek vállalásán alapszik. − Közép-Európa akkor erős, ha közösen tud fellépni, egységes politikájában, például az orosz agresszió megítélésében − fogalmazott a lengyel politikus. Kifejtette: a lengyelek és a csehek közös lépéseket tesznek annak érdekében, hogy az Európai Unió nyújtson nagyobb anyagi segítséget a jelenlegi ukrajnai menekülthullám által érintett országoknak, amelyek közé Lengyelország és Csehország is tartozik.

Közép-Európa nagyon perspektivikus, fejlődőképes régió, ami alapvetően attól függ, hogyan tudnak együttműködni a térség országai

− mutatott rá a cseh miniszterelnök.

A sajtótájékoztató előtt a két ország védelmi miniszterei emlékeztetőt írtak alá a cseh–lengyel védelmi együttműködés intenzívebbé tételéről. Egy másik miniszteri emlékeztető pedig a lengyel tengeri kikötők és Csehország együttműködéséről szól. 

Lengyelország nagy segítséget nyújthat Csehországnak, hogy megszabaduljon az orosz energiafüggőségtől

− jelentette ki Petr Fiala. Lengyel partnere leszögezte, hogy Varsó kész intenzívebbé tenni az együttműködést ezen a téren, és segítséget nyújtani a cseheknek.

Borítókép: Matuesz Morawiecki lengyel kormányfő (balra) és Petr Fiala cseh miniszterelnök (Fotó: PAP/Marcin Obara)

Háború Ukrajnában

Kijev: Soha nem fogadjuk el az orosz ultimátumokat

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.