időjárás 18°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Elégedettek az ukrajnai menekültek a védelmi intézkedésekkel

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.06.21. 17:38 2022.06.21. 17:54
Elégedettek az ukrajnai menekültek a védelmi intézkedésekkel

Az ukrajnai menekültek többsége elégedett az Európai Unió által az Oroszország indította háborút követően számukra biztosított befogadási és védelmi intézkedésekkel – derült ki az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közös, kedden közzétett felméréséből. Az ukrajnai háború kezdete óta mintegy 5,7 millió ukrán állampolgár menekült az Európai Unió területére. Az uniós menekültügyi ügynökség elemzése szerint közülük mintegy 3,4 millióan regisztráltak ideiglenes védelemre, mely hozzáférést biztosít az egészségügyi ellátáshoz, a munkaerőpiachoz és az állami oktatáshoz.

A felmérés szerint – amely ötig terjedő skálán értékelte a válaszadók elégedettségét – az Ukrajnából érkezett menekültek összességében (3,2) elégedettségüket fejezték a jogi szolgáltatásokhoz és az orvosi ellátáshoz való hozzáféréssel, a gyermekeknek járó oktatással (3,4), valamint az életkörülményeikkel (3,6) kapcsolatban.

A felmérésből kiderült, hogy az uniós jogi védelemmel, valamint az unión belüli utazási lehetőségekkel kapcsolatos információkat elsősorban a közösségi médián, majd a hagyományos hírportálokon és a civil szervezeteken, végül pedig a kormányzati webhelyeken keresztül szerezték. A legtöbb válaszadó (84 százalék) elérte kitűzött, unión belüli úti célját. Legtöbbjük olyan magánlakásban keresett szállást, amelyet helyi család birtokolt (29 százalék), valamint húsz százalékuk családtagoktól vagy barátoktól kért szállást. Befogadóállomáson az Ukrajnából menekültek 13 százaléka keresett menedéket. A döntést, hogy egy menekült melyik uniós országba utazott, elsősorban a családtagok vagy barátok helyi jelenléte (ötven százalék), illetve a rendelkezésre álló munkalehetőségek (49 százalék) határozták meg.

A válaszadók többsége magasan képzett, mintegy háromnegyedük alap- vagy mesterdiplomával rendelkezik.

Legtöbben kiskorú gyermekkel érkeztek az Európai Unióba. 77 százalékuk rendelkezett állandó munkahellyel az orosz–ukrán konfliktus kezdetekor. Az ukrajnai menekültek körében beszélt nyelvek között az ukránon kívül a leggyakoribb az orosz és az angol, ezt a német, a lengyel és a francia nyelv ismerete követi, derült ki a felmérésből.

Borítókép: Az orosz–ukrán háború elől Ukrajnából menekülő emberek a beregsurányi polgármesteri hivatalból kialakított segítségponton 2022. március 24-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Háború Ukrajnában

Ferenc pápával beszélt telefonon Volodimir Zelenszkij

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.