időjárás 12°C Petra 2022. október 2.
logo

Kalinyingrádi blokád: kibertámadás Litvánia ellen

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.06.27. 20:40 2022.06.27. 21:04
Kalinyingrádi blokád: kibertámadás Litvánia ellen

Úgynevezett túlterheléses (DDoS) kibertámadás érte hétfőn a litván állami- és magánintézményeket, elkövetőként a Killnet orosz hekkercsoport jelentkezett, megtorlásul amiért a balti állam korlátozta a kalinyingrádi orosz exlávéba irányuló, területén áthaladó árutranzitot.

A litván országos kiberbiztonsági központ és a védelmi minisztérium által közzétett közlemény szerint „nagyon valószínű, hogy hasonló, vagy még intenzívebb támadásokra lehet számítani a napokban, különösen a logisztikai, energetikai, illetve pénzügyi ágazatokban”. A kiberbiztonsági szakemberek hozzátették, hogy az állami intézmények által használt biztonsági hálózatok is érintettek a mostani támadásban. A litván adóhatóság például közleményben tudatta, hogy felfüggesztette tevékenységét, mert szokatlanul sokan próbáltak rácsatlakozni hálózatára. Mindemellett hangsúlyozta, hogy az általa kezelt adatok biztonságban vannak.

A fő célpontok állami intézmények, szállítmányozási vállalatok és sajtóorgánumok honlapjai

– ismertette Margiris Abukevicius, a védelmi miniszter helyettese. Hozzáfűzte, hogy a kibertámadás első jeleire már június 21-én felfigyeltek.

A Killnet szóvivője a Reuters globális hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a támadás mindaddig folytatódni fog, amíg Litvánia fel nem oldja blokádját. – Eddig 1652 hálózati felületet tettünk tönkre – jelentette ki a hekkercsoport.

Litvánia korábban arról értesítette a kalinyingrádi régiót, hogy június 18-tól leállítja az uniós szankciók hatálya alá tartozó áruk – építőanyagok, fém, fa, cement, műtrágya, alkohol, kaviár és néhány más árukategória – vasúti tranzitját. A korlátozás, amely, mint később kiderült, a közúti szállítást is érinti, elérheti az orosz anyaország és az exlávé közötti forgalom 40-50 százalékát.
 

Borítókép: Híd a kalinyingrádi teherpályaudvar fölött 2022. június 21-én (Fotó: MTI/AP)

Háború Ukrajnában

Visszafoglalták Liman városát az ukrán erők

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.