Kalinyingrádi blokád: kibertámadás Litvánia ellen

A litván adóhatóság felfüggesztette tevékenységét, mert szokatlanul sokan próbáltak rácsatlakozni hálózatára.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 27. 20:40
null
Kalinyingrád, 2022. június 22. Híd a kalinyingrádi teherpályaudvar fölött 2022. június 21-én. A litván vasúttársaság június 18-án leállította az Ukrajna elleni orosz háború miatt az Európai Unió által Oroszország ellen bevezetett szankciók érintette áruk tranzitforgalmát az anyaország és a Lengyelország és Litvánia közé ékelõdõ orosz exklávé között. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgynevezett túlterheléses (DDoS) kibertámadás érte hétfőn a litván állami- és magánintézményeket, elkövetőként a Killnet orosz hekkercsoport jelentkezett, megtorlásul amiért a balti állam korlátozta a kalinyingrádi orosz exlávéba irányuló, területén áthaladó árutranzitot.

A litván országos kiberbiztonsági központ és a védelmi minisztérium által közzétett közlemény szerint „nagyon valószínű, hogy hasonló, vagy még intenzívebb támadásokra lehet számítani a napokban, különösen a logisztikai, energetikai, illetve pénzügyi ágazatokban”. A kiberbiztonsági szakemberek hozzátették, hogy az állami intézmények által használt biztonsági hálózatok is érintettek a mostani támadásban. A litván adóhatóság például közleményben tudatta, hogy felfüggesztette tevékenységét, mert szokatlanul sokan próbáltak rácsatlakozni hálózatára. Mindemellett hangsúlyozta, hogy az általa kezelt adatok biztonságban vannak.

A fő célpontok állami intézmények, szállítmányozási vállalatok és sajtóorgánumok honlapjai

– ismertette Margiris Abukevicius, a védelmi miniszter helyettese. Hozzáfűzte, hogy a kibertámadás első jeleire már június 21-én felfigyeltek.

A Killnet szóvivője a Reuters globális hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a támadás mindaddig folytatódni fog, amíg Litvánia fel nem oldja blokádját. – Eddig 1652 hálózati felületet tettünk tönkre – jelentette ki a hekkercsoport.

Litvánia korábban arról értesítette a kalinyingrádi régiót, hogy június 18-tól leállítja az uniós szankciók hatálya alá tartozó áruk – építőanyagok, fém, fa, cement, műtrágya, alkohol, kaviár és néhány más árukategória – vasúti tranzitját. A korlátozás, amely, mint később kiderült, a közúti szállítást is érinti, elérheti az orosz anyaország és az exlávé közötti forgalom 40-50 százalékát.
 

Borítókép: Híd a kalinyingrádi teherpályaudvar fölött 2022. június 21-én (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.