Lapozó: A vártnál tovább tarthat Finnország és Svédország csatlakozása a NATO-hoz

A NATO-csúcs előtt várhatóan nem veszik fel Finnországot és Svédországota katonai szövetségbe · Belgium hazatelepíti az Iszlám Államhoz csatlakozott nőket és azok kiskorú gyermekeit · Új oktatási központok megnyitására lehet szükség Spanyolországban az Ukrajnából érkező menekültgyermekek ellátására · Illegális áldozati rítusok miatt aggódnak Franciaországban a muszlim ünnep közeledtével · Tömegverekedés tört ki egy berlini strandon.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 06. 21. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhúzódhat Svédország és Finnország csatlakozása a NATO-hoz

A finn elnök szerint hazájának és Svédországnak nem sikerül megállapodnia Törökországgal a NATO-csúcs előtt. Sauli Niinistö azután vélekedett így, hogy hétfőn Brüsszelben, a NATO központjában háromoldalú tárgyalást folytatott Finnország, Svédország és Törökország. Bár a finn elnök sérelmezte, hogy Törökország álláspontja nem sokat mozdult el a tagfelvétel blokkolásától, ám haladásnak nevezte, hogy a tárgyalások folyamatosak.

Mint ismert, Ankara feltételekhez köti az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe a tagfelvételét kérő skandináv országok jelentkezésének ratifikálását. A NATO-tagországok csúcstalálkozója június 28-án kezdődik Madridban, az eredeti remények szerint Finnország és Svédország pályázati folyamata hamar lezajlott volna.

Forrás: Yle.fi

Belgium hazatelepíti az Iszlám Államhoz csatlakozott nőket és gyermekeiket

Hétfőről keddre virradó éjjel Belgium hat belga állampolgárságú nőt és azok tizenhat kiskorú gyermekét repatriálta Szíriából Belgiumba, adta hírül kedden reggel a belga miniszterelnöki hivatal.

A hazatelepített gyermekek mindegyike tizenkét évnél fiatalabb, és a szíriai Roj városában lévő fogolytáborban raboskodtak anyjukkal. Az anyák kapcsolatban álltak az Iszlám Állam terroristaszervezettel, a gyerekek pedig feltételezhetően az Iszlám Állam katonáinak az utódai.

Belgiumba érkezésük után a hat nőt azonnal őrizetbe vették, a gyermekek további sorsáról pedig a fiatalkorúak védelmében eljáró jogi testület dönt majd.

A belga kormány tavaly ugyancsak hat olyan belga nőt – és azok tíz kiskorú gyermekét – szállította Szíriából Belgiumba, akik az Iszlám Állam tagjaival álltak kapcsolatban.

A biztonsági kockázatok elemzését végző belga szerv, az Ocam álláspontja, hogy az Iszlám Állammal korábban kapcsolatban álló nők és gyerekek Belgiumba szállítása nemzetbiztonsági érdek. Érvelésük szerint a belga hatóságok így szorosabb megfigyelés alatt tudják tartani őket, mintha a szíriai táborban lennének, indokolta az újabb hazatelepítést a miniszterelnöki kabinetiroda.

Forrás: Lalibre.be

Az ukrajnai menekülthullám túlterhelheti a meglévő spanyolországi oktatási intézményeket

Már több mint 22 ezer ukrán gyereket iskoláztak be Spanyolországban. Az oktatási államtitkár, José Manuel Bar Cerdón tájékoztatása szerint rajtuk kívül még további tízezer, a családjával a háború elől elmenekült kiskorút fognak a következő tanévben a rendszerbe integrálni. Mint az államtitkár rámutatott: a Spanyolországba érkezett menekült gyerekek lelkileg érzékeny állapotban vannak a hazájukban átélt dráma miatt. A spanyol kormány célja pedig, hogy a lehető legjobb szakemberek foglalkozzanak e kiskorúakkal, ezért az elmúlt hónapokban több mint kétszáz asszisztenst szerződtettek, akik rendszeres beszélgetéseket folytatnak a gyerekekkel, segítve őket a történtek feldolgozásában. Hozzátette: ha az Ukrajnában fennálló háborús helyzet tovább súlyosbodik, akkor a spanyol kormánynak meg kell vizsgálnia a gyerekeket befogadó közösségek igényeit, így azt is, hogy rendelkezésre áll-e elegendő férőhely az iskolákban, vagy pedig szükség van új oktatási központok nyitására.

Forrás: Cope.es

Illegális áldozati rítusok miatt aggódnak Franciaországban

Az iszlám vallás egyik fontos eseménye, az Íd al-Adhá áldozati ünnep közeledtével a francia belügyminisztérium arra szólította fel a dél-franciaországi Ardèche megye prefektusát, hogy július 4. és 14. között tiltsa be régiójában az élő juhok, kecskék és szarvasmarhák szállítását és tartását.

Az átmeneti tilalom célja, hogy a hatóságok megelőzzék az említett patások vágóhídon kívüli, nyilvános és vallási célú levágását. A gyakorlat ugyanis igen gyakori Ardèche megyében, annak ellenére, hogy a véres áldozati rítus bűncselekménynek minősül Franciaországban, ráadásul súlyos közegészségügyi kockázatot is jelent.

A korlátozás alól kivételt képeznek a vágóhidakra irányuló, dokumentációval igazolható törvényes élőállat-szállítmányok, az állatorvosok telepehelyén tartott állatok, valamint azok a fuvarozók, akik élőállat szállítására vonatkozó engedélyekkel rendelkeznek.

Egyébként az Íd al-Adhá ünnepén a muszlimok arról emlékeznek meg, hogy Ábrahám (Ibrahim) Isten (Allah) parancsára hajlandó lett volna feláldozni fiát, Izsákot. A muszlimok világszerte még manapság is élő állatok levágásával szimbolizálják azt a kost, amelyet Ábrahám végül Izsák helyett áldozott fel Isten iránti feltétlen elkötelezettsége jeléül.

Forrás: Twitter, Saint-fortunat

Tömegverekedés tört ki egy berlini strandon

Tizenhárom rendőrségi csapatszállító és egy százfős osztag tagjait riasztották vasárnap délután a Berlin délnyugati részén lévő kerület, Steglitz strandjára. A medencék mellett két csoport hangos szóváltásba keveredett, miután vízipisztollyal lövöldöztek egymásra. A játék miatt kialakult heves vita és lökdösődés akkor fajult el, amikor a strand biztonsági szolgálata megpróbált közbeavatkozni. A tömegverekedésben végül több mint száz ember ütlegelte és rugdosta egymást, egyiküket meg is késelték. A berlini rendőrség közleménye szerint a nyomozás során egyelőre négy gyanúsított szerepét vizsgálják az ügyben: egy török, egy szaúdi, valamint két német állampolgárságú fiatal férfiét. Érdekesség, hogy egy nappal korábban egy francia akvaparkba tört be jogosulatlanul egy közel félezres tömeg.

Forrás: Berliner-zeitung.de

Itt tekinthető meg a videó a berlini tömegverekedésről.

Borítókép: A NATO-tagállamok zászlói lobognak a szervezet brüsszeli központja előtt (Fotó: Anadolu Agency/Dursun Aydemir)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.