Lapozó: A közlekedés is leállhat Belgiumban a sztrájkhullám miatt

Történelmi győzelmet aratott a jobboldal a dél-spanyolországi Andalúziában · Közlekedési káoszt okozhatnak a belgiumi tüntetések és az általános sztrájk · Algéria és Franciaország megállapodásával elgördült az akadály az utóbbi államból korábban kiutasított hétezer migráns kitoloncolása elől · Az utóbbi évtized legsúlyosabb erdőtüze tombol Spanyolországban · Több száz fős tömeg tört be egy francia akvaparkba. Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

2022. 06. 20. 18:40
null
Fotó: SIMONE GRAMEGNA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jobboldali áttörés Andalúziában

Elsöprő és egyben történelmi győzelmet aratott a jobboldal a dél-spanyolországi Andalúziában. A Néppárt (PP) a szavazatok 43 százalékával abszolút többséget, 58 képviselői helyet szerzett a regionális parlamentben, így egyik kis párttal sem kell koalíciót kötnie. Ilyen eredményt utoljára 2008-ban a szocialistáknak sikerült elérni a régióban, azóta senki sem kormányzott ott önállóan. Az eddigi elnök, Juanma Moreno ráadásul olyan megyékben is tarolt, amelyek eddig baloldali irányítás alatt álltak. Sevillában például soha ezelőtt nem sikerült győznie a jobboldalnak, most viszont ott gyűjtötték be az egyik legtöbb szavazatot. A szocialista PSOE mindössze 30 mandátumot szerzett, ami történelme legrosszabb eredménye a déli közösségben.

Az Orbán Viktor miniszterelnökkel barátságot ápoló, szintén jobboldali Vox végül nem került a kormányzás közelébe, ám így is 14 helyet szerzett, ezzel pedig a harmadik helyre lépett az andalúz parlamentben. A választások előtti felmérések arra utaltak, hogy a Néppártnak a Voxszal kell majd szövetségre lépnie, ha kormányozni akar. Moreno eddig partnere, a jobbközép Ciudadanos folytatta mélyrepülését és megfelelő mennyiségű szavazat híján távozni kényszerül a tartomány törvényhozásából. Jelöltjük, Juan Marin az összeomlás után be is jelentette azonnali lemondását. A történelmi eredmény azt jelenti, hogy Andalúziában is megszilárdult a jobboldali kormányzás, csakúgy, mint tavaly májusban a madridi régióban, illetve idén év elején Kasztília és Leónban. Mindez rendkívül rossz előjel a Spanyolországot vezető Pedro Sáncheznek és szélsőbaloldali szövetségeseinek. Az országos választásokat jövőre rendezik meg a mediterrán országban.

Forrás: Rtve.es

 

Sztrájk, tüntetés és közlekedési káosz Belgiumban

Tüntetést és általános sztrájkot hirdettek hétfőre a legnagyobb belga szakszervezetek a jövedelmek vásárlóerejének romlása miatt. A Brüsszelben összegyűlt nyolcvanezres tömeg értékálló jövedelmeket követel, valamint a bérnormákra vonatkozó törvény módosítását.

A munkabeszüntetés a belga gazdaság számos szektorát érinti, s a vallon területeken a dolgozók húsz százaléka, Flandriában pedig tíz százaléka hiányzik a munkahelyéről.

A brüsszeli nemzetközi reptér vezetése a demonstráló személyzetre – és biztonsági okokra – hivatkozva a hétfői menetrendnek mind a 232 induló járatát törölte, a beérkező gépeknek pedig mindössze egynegyedét tudja fogadni biztonságosan.

Hatalmas fennakadás várható a közösségi közlekedésben is az ország egész területén, a járatoknak mindenhol csak a töredéke szállít utasokat. Sztrájkol a vallon területeket kiszolgáló TEC busz- és villamos vállalat, a flamand De Lijn távolsági buszjáratainak csak hatvan százaléka üzemel, a brüsszeli metró pedig csak minden negyedik szerelvényét indítja el. Brüsszel tizenhét villamosjárata közül mindössze hét közlekedik.

A légi közlekedés várhatóan a hét második felében is kaotikus lesz, mivel a Brussels Airlines légiutas-kísérői háromnapos sztrájkot hirdettek, június 23–25. között. Pénteken és a hétvégén pedig a Ryanair belga pilótái és légiutas-kísérői közösen sztrájkolnak a munkakörülményeik javításáért.

Forrás: Rtl.be, Brusselstimes.com, Brusselstimes.com

Ismét tömegével szállítják Olaszországba a migránsokat a civil hajók

Ezrével szállítják az illegális bevándorlókat a civil hajók Olaszországba. Összesen három civil szervezet mentőhajója várakozik a délolasz partoknál, biztos kikötő kijelölésére várva. A híradások szerint 850 személyt vettek fedélzetükre a Földközi-tenger vizein. A Sea Eye 4 mentőhajó 474 a Sea Watch 4, 261, Aita Mari pedig 112 bevándorlóval a fedélzetén várakozik olasz felségvizeken, hogy szárazföldre tehesse az afrikai partvidéken kisegített személyeket.

Mindeközben százasával érkeznek naponta önálló gumicsónakok fedélzetén, Lampedusába, Calabriába és Szicíliába. Az hétvégén a lampedusai hotspotban elhelyezett 500 illegális bevándorlónak adtak kiutasítási végzést a hatóságok, ám szankciók hiányában nagy a valószínűsége, hogy továbbra is az ország területén maradnak. Az éve eleje óta közel 24 ezer migráns lépett Olaszországon keresztül Európába. A 350 fő befogadására alkalmas lampedusai befogadóközpontban 1200 bevándorló van összezsúfolva jelenleg. A Diciotti hajóval folyamatosan szállítják Lampedusából Szicíliába a migránsokat. Matteo Salvini, a Liga főtitkára a múlt héten ultimátumot szabott, amely szerint mérlegelni fogja a kormányból való kilépését, ha szeptemberig nem történnek változások a bevándorláspolitikában.

Forrás: Ilgiornale.it

Elkezdődhet a hétezer kiutasított algériai migráns kitoloncolása Franciaországból

Francia sajtóértesülések szerint Algéria ismét hajlandó kiállítani a hazatérési engedélyeket azoknak az állampolgárainak, akiket bár a francia állam már jó ideje kiutasított az ország területéről, de eddig nem tudtak visszaküldeni a hazájukba a konzulátusi engedélyek hiánya, valamint a PCR-tesztkötelezettség miatt.

A francia hatóságok által persona non gratának nyilvánított több mint hétezer algériai állampolgár mindegyike illegális migráns, közülük kilencvenhetet radikális iszlamistaként tartanak nyilván a hatóságok, 260 fő pedig Franciaországban elítélt bűnöző.

Párizs és Algír viszonya tavaly év végén érte el a mélypontot a kitoloncolások miatt. A francia belügyminiszter, Gérald Darmanin még múlt szeptemberben jelentette be, hogy három észak-afrikai országgal – Algériával, Marokkóval, Tunéziával – szemben szigorú vízumkorlátozást vezetnek be, mert ezekbe az országokba a hatóságok együttműködéséhez és a visszafogadáshoz szükséges engedélyek hiánya miatt nem tudja visszatoloncolni a Franciaországban illegálisan tartózkodó 7731 migránst, akiknek egy része bűnözői életmódot folytat. A vízumkorlátozás miatt Párizs azóta az algériai vízumigények 95 százalékát utasítja vissza, válaszlépésként Algír pedig januárban arra kötelezte franciaországi konzulátusait, hogy egyetlen hazatérési engedélyt sem állíthatnak ki.

Algír ahhoz a feltételhez kötötte a hazatérési engedélyek kiadásának újbóli engedélyezését, hogy Franciaország törölje el az algériai utazókra vonatkozó PCR-tesztkötelezettséget. A viszonosság elvét követve Algír ugyanígy tenne, ez pedig az utolsó akadályt is elgördítheti a hazatoloncolások elől, hiszen a kiutasítottak nem voltak hajlandók tesztelésnek alávetni magukat, hogy ne lehessen őket a hazájuk felé induló repülőgépre felszállítani.

Forrás: Jeune Independant, Observ Algerie

Történelmi kárt okoztak a spanyolországi erdőtüzek

Az elmúlt tíz év legsúlyosabb erdőtüze pusztít Spanyolországban. A dél-európai országban két hete folyamatos riasztás van érvényben a szokatlan forróság miatt. A hőmérséklet szinte minden régióban elérte vagy meg is haladta a 40 Celsius-fokot, ami miatt sorra lobbantak fel az erdőtüzek. A zamorai Sierra de la Culebra rezervátumban nagyjából 30 ezer hektár erdő és növényzet égett le néhány nap alatt, ez pedig történelmi kárt jelent. Közel 700 szakember dolgozott azon a hétvégén, hogy körbekerítse a tüzet, melynek környékéről emberek százait kellett evakuálni.

Ám nem Zamora az egyetlen hely, ahol jelenleg a rendkívüli meleg pusztítja a természetet: katonák százai dolgoztak egész hétvégén az ország különböző régióiban, köztük Kasztília és Leónban, Navarrában és Katalóniában. Több helyen még hétfő reggelre sem sikerült megfékezni a tüzet. Az autonóm közösségekben több ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát, de táborokat és szabadidőparkokat is kiürítettek, valamint le kellett állítani a mezőgazdasági munkálatokat is.

Utoljára 2012-ben, a valenciai Cortes de Pallás erdeit emésztették fel a lángok ilyen nagy területen. Ott közel 29 ezer hektár veszett oda. Már a tavaly nyári navalacruzi erdőtűz is kis híján történelmi rekordot állított fel, miután 22 ezer hektár erdő és bozótos perzselődött fel.

Forrás: Elmundo.es, Twitter

 

Rendbontó tömeg tört be a francia akvaparkba

Egy több mint négyszáz fős tömeg ostromolt meg egy francia akvaparkot. A jegyváltás nélkül hűsölni vágyók a Hagondange nevű településen található létesítménybe törtek be. A tömeg 14 óra körül kezdett gyülekezni. Először csak feszültség és lökdösődés alakult ki a csoportban, majd a már négyszáz főre duzzadt gyülekezet áttörte a biztonsági kordonokat, elhajlította a fémből készült beléptető forgókarokat, letaposta a kerítést és megrohamozta a strandot. A betörés után is folyamatosan érkeztek a potyázók, a vízipark területén és medencéiben így egy időben összesen 1500 személy tartózkodott a megengedett 1247 fő helyett. A medencék mellé kirendelt úszómesterek pánikba estek.

A park üzemeltetői riasztották a rendőröket, akik egészen a zárásig a helyszínen maradtak, hogy biztosítsák a túlzsúfolt uszoda rendjét és a fegyelmet. Azonban mindenkit fürdőzni hagytak.

A víziparkot vasárnap bezárták, a létesítmény weboldala szerint technikai okok és a medencék évente esedékes leengedése miatt. A strand július elejéig zárva tart.

Franciaországot a múlt héten egy extrém meleg levegőt szállító hőhullám érte el, amely az ország minden régiójában szokatlanul meleg 35–40 Celsius-fok körüli hőmérsékletet eredményezett napokon keresztül. Biarritzban a kánikula szombaton rekordot döntött, 42,9 Celsius-fokkal. Számos megyében vörös és narancsszínű riasztás volt érvényben a hétvégén.

Forrás: Bfmtv.com

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.