Nehammer: Ukrajna nem lehet kivételezett az EU-csatlakozásban

Az osztrák kancellár észt hivatali partnerével tárgyalt Tallinnban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 10. 20:07
NEHAMMER, Karl
Brüsszel, 2022. május 31. Karl Nehammer osztrák kancellár nyilatkozik a sajtó képviselõinek az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjáról tartott kétnapos rendkívüli EU-csúcstalálkozó második napi ülése elõtt Brüsszelben 2022. május 31-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnának csakis a többi jelentkezővel közösen lehet európai uniós tagjelölti státust biztosítani – jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár észtországi látogatásán tegnap. Ausztria számára feltétel, hogy amennyiben Ukrajna tagjelölti státust kap, akkor ugyanennek kell vonatkoznia a Nyugat-Balkán országaira és a Moldovai Köztársaságra – hangsúlyozta Nehammer észt hivatali partnerével, Kaja Kallasszal közös sajtótájékoztatóján.

Kallas szintén arról beszélt, hogy egy közös csatlakozási folyamatot támogat. Mindemellett felhívta a figyelmet a lehetőség megragadásának fontosságára, amíg az ukrajnai politikai erők hajlandók a kényes reformok végrehajtására. Mint mondta, a lehetőség talán csak rövid ideig áll fenn, később viták alakulhatnak ki, és mindez jóval nehezebbé válhat.

Kallas a lépésenkénti közeledésre és a tagjelöltek európai előkészítő térségének kialakítására vonatkozó osztrák javaslatot firtató újságírói kérdésre azzal felelt, hogy szerinte nem szabad a helyzetet tovább bonyolítani. Leszögezte, hogy lehetőséget kell biztosítani minden olyan országnak, amely a jogállamiság és a demokrácia alapelveit követi. – Nem szabad félresöpörnünk ezeket az államokat – fogalmazott az észt miniszterelnök, hozzátéve, hogy az osztrák felvetés még további tárgyalásokat igényel.

Nehammer felhívta a figyelmet, hogy a javaslat eredetileg Emmanuel Macron francia elnöktől érkezett. A bővítés ügyében továbbá őszinteséget sürgetett, az évtizedekig húzódó török tagjelölti státus negatív példájára utalva.

Kallas az uniós gázembargóról szólva kijelentette: büszke arra, hogy már hat szankciós csomagot tudtak elfogadni, s – mint fogalmazott – ezek egyre fájdalmasabbak. – Arról van szó, hogy mennyi szenvedést tudunk kibírni – hangoztatta, arra utalva, hogy különböző országok eltérő mértékben függnek az orosz energiahordozóktól. Hozzátette, hogy egyes országok szinte száz százalékban Oroszországtól függnek energetikai igényeik fedezésében, s időre van szükség ahhoz, hogy el tudjanak szakadni ettől.

A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatandó tárgyalások tekintetében az észt és az osztrák vezető álláspontja jelentősen eltért. Nehammer hangsúlyozta, hogy a háború befejezéséhez a konfliktus minden szereplőjével tárgyalni kell, mindemellett a humanitárius segélyezés, az élelmiszerexport biztonságos folyosóinak kialakítása, valamint a fogolycserék is párbeszédet igényelnek. – Fontosnak és helyesnek tartom Putyint szembesíteni háborús bűncselekményeivel – tette hozzá az osztrák kancellár. Kallas ugyanakkor úgy fogalmazott: nem látja semmi értelmét, hogy Putyinnal tárgyaljanak, mivel az eddigi párbeszéd sem vezetett eredményre.

 

Borítókép: Karl Nehammer osztrák kancellár nyilatkozik a sajtó képviselőinek Brüsszelben 2022. május 31-én. (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.