Olaszország elleni gázháborúról írnak az olasz lapok

Mario Draghi miniszterelnök kijevi látogatásával egy időben a Gazprom 15 százalékkal csökkentette földgázszállítmányait.

2022. 06. 17. 15:08
null
Moszkva, 2016. április 18. Az orosz Gazprom cég logója a 16. Neftegas (Nyeftyegaz) olaj- és gázipari berendezések nemzetközi kiállításán és vásárán Moszkvában 2016. április 18-án. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij) Fotó: Szergej Ilnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött az Olaszország elleni gázháború – írják péntek reggel az olasz lapok. Mario Draghi kijevi látogatásával egy időben a Gazprom 15 százalékkal csökkentette az Olaszországba érkező földgáz mennyiségét. Sajtóhírek szerint a módosításáról nem voltak előzetes egyeztetések a legnagyobb olasz energiaforgalmazó Eni és az orosz Gazprom között. Habár az orosz fél technikai okokra hivatkozott, az olasz sajtó politikai nyomásgyakorlást lát a szállítmányok visszatartása mögött. 

A feszültségeket tovább növelte, hogy a Gazprom bejelentette: 50 százalékkal csökkenti az olasz fél által kért földgáz mennyiségét.

Az Eni napi 63 millió köbméter földgáz szállítását igényelte volna, az orosz fél azonban ennek csak a felét biztosítja. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő karbantartási munkálatokkal magyarázta a kérés meghiúsítását, ezt azonban Mario Draghi visszautasította, hangsúlyozva, hogy a németek és az olaszok, valamint több nyugati állam is hazugságnak tartja az indokot. 

A valóság az, hogy Oroszország a búzához hasonlóan a földgázt is politikai célokra használja

– idézi a La Stampa napilap a miniszterelnök Kijevben elhangzott szavait.

Roberto Cingolani ökológiai átmenetért felelős olasz miniszter egyelőre limitált károkról beszélt, az elkövetkező napokban dönthet egy, az energetikai vészhelyzettel foglalkozó bizottság összehívásáról. A kormány célkitűzése, hogy a november 15-én kezdődő fűtésszezonra megtöltse a tárolókat. Ez 17 milliárd köbméter földgázt jelent, melyből Rómának eddig mintegy tízmilliárd köbmétert sikerült beszereznie. 

A háborút megelőzően a mediterrán ország gázszükségleteinek negyvenszázalékát fedezte az Oroszországból érkező nyersanyag. 

A helyi lapok beszámolói alapján a társadalom tisztában van azzal, hogy tragikus következményei lennének, ha az orosz fél egyik napról a másikra elzárná a gázcsapokat. Az olaszok szerint, ha a télen fagyoskodniuk kell, azt Mario Draghi miniszterelnöknek és Luigi Di Maio külügyminiszternek köszönhetik.

Borítókép: Az orosz Gazprom cég logója a 16. Neftegas (Nyeftyegaz) olaj- és gázipari berendezések nemzetközi kiállításán és vásárán Moszkvában 2016. április 18-án (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.