Putyin kijelentése miatt aggódnak Kazahsztánban

Sokan tiszta fenyegetésként értelmezték az orosz elnök sejtelmes szavait, mások azonban nem látnak bele ennyit.

Magyar Nemzet
Forrás: The Daily Telegraph2022. 06. 19. 10:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi a Szovjetunió? A történelmi Oroszország

− adott sejtelmes választ Vlagyimir Putyin orosz elnök Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő pénteki kijelentésére, miszerint Kazahsztán nem ismeri el a kelet-ukrajnai szakadár régiókat. Putyin aztán közép-ázsiai szomszédját méltatta mint testvéri nemzet, majd hozzátette: „ugyanez lehetett volna a helyzet Ukrajnával is, azonban ők nem működtek együtt Oroszországgal.”  A jelenet a szentpétervári gazdasági fórumon élő adásban történt, szakértők szerint ez egy tiszta fenyegetés a volt szovjet köztársaságok számára, azt sugallva, hogy ők lehetnek Moszkva következő célpontjai. 

A The Daily Telegraph brit konzervatív napilapnak nyilatkozó kazah elemző szerint Tokajev kijelentésével támogatói előtt járatta le az orosz elnököt, aki ezért a fenyegetést nagyon is komolyan gondolta: 

Tudatta vele, hogy Kazahsztán lehet Oroszország következő prédája

− fogalmazott. Egy másik megszólaló szerint az orosz elnök szavai a következőket jelentik Kazahsztán számára: „Amíg jó szomszédok vagytok, addig minden rendben van. Azonban ha átlépitek a vörös vonalat, és a Nyugat felé közeledtek, akkor elfoglalhatjuk földjeiteket, ugyanis azok lényegében a mieink.”

Más kazah szakértők azonban nem tekintenek fenyegetésként Putyin mondandójára. 

Kazahsztánt már most is mélyen áthatja az orosz befolyás. Putyinnak nem kell újra felállítania a Szovjetuniót ahhoz, hogy ellenőrzése alatt tartsa az országot.

− mutatott rá Dimash Alzanov politikai elemző.

Kazahsztán északi részein azonban nem tűnik annyira elvont fogalomnak az invázió − írja a Telegraph. Itt a népesség körülbelül egyharmada orosz etnikumú. 

Az inváziótól való félelem itt valós, nagyon könnyű dolga lenne Oroszországnak

− fogalmazott egy üzlettulajdonos az északi Oral városában a brit lapnak.

Mivel Kazahsztán elismeri Ukrajna területi integritását, így a háború kirobbanását követően már többször került orosz retorikai támadások középpontjába. Legutóbb éppen Szergej Lavrov külügyminiszter vádolta azzal a közép-ázsiai országot, 

hogy területén amerikai biológiai laboratóriumok működnek − akárcsak Ukrajnában.

Borítókép: Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő (balra) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: AP/TASZSZ/Gavrijil Gigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.