Seregszemlét tartott az orosz védelmi miniszter

Szergej Sojgu az Ukrajnában harcoló orosz egységekhez látogatott, ahol kitüntetéseket adott át.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 26. 14:02
null

Szergej Sojgu az Ukrajnában harcoló orosz egységekhez látogatott, ahol kitüntetéseket adott át.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szemlét tartott az Ukrajnában harcoló orosz hadsereg-csoportosulásnál − közölte vasárnap az orosz katonai tárca. A beszámoló szerint Sojgu különös figyelmet fordított a hadművelet teljes körű támogatásának megszervezésére és az orosz katonák számára az ideiglenes állomáshelyeken szükséges életkörülmények megteremtésére. A miniszter kamerák előtt az Orosz Föderáció Hőse Aranycsillaga és Bátorságrend kitüntetéseket is átadott. A szemle helyszínét a közlemény nem nevezte meg.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentésben elmondta, 

hogy június 25-én Szeverodonyeck és Borivszke város mellett Voronove és Szirotyin települések is a Moszkva által függetlenként kezelt Luhanszki Népköztársaság ellenőrzése alá kerültek. 

Közölte, hogy az elmúlt nap folyamán precíziós levegő-föld rakéták és Kalibr manőverező robotrepülőgépek nagy erejű csapást mértek az ukrán szárazföldi erők 169. kiképző központjára a Csernyihiv megyei Deszna falunál közelében, a légi támadócsapatok 199. kiképző központjára a Zsitomir megyei Teterevkánál, valamint az ukrán fegyveres erők 184. kiképző központjára a Lviv megyei Sztarics közelében. Állítása szerint csapás következtében az ukrán stratégiai tartalékához tartozó 65. és 66. gépesített gyalogsági dandár és 46. légi mozgékonysági dandár teljesen elvesztette harci hatékonyságát, így ezen alakulatoknak a harci övezetbe való átcsoportosítása meghiúsult.

A harcászati légierő gépei 286, a tüzérségi egységek pedig 62 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást. Utóbbiak emellett két vezetési posztot és négy lőszerraktárt is megsemmisítettek. A lövegelhárítási művelet keretében a az orosz légierő precíziós fegyverei tíz rakétasorozatvető-szakaszra sújtottak le.

Konasenkov szerint a légi-, rakéta- és tüzérségi csapások következtében több mint 720 „nacionalista” életét vesztette, tizenkét harckocsi és egyéb páncélozott harcjármű, valamint tizenhat speciális katonai jármű pedig üzemképtelenné vált. Mint mondta, az ukrán fegyveres erők újabb sikertelen kísérletet tettek arra, hogy légi- és rakétacsapást hajtsanak végre a Kígyó-sziget ellen, amelynek helyőrsége sértetlen maradt, viszont Pancir–Sz légvédelmi rakétarendszerekkel lelőttek egy Szu–25-ös repülőgépet és tizenkét rakétavető-lövedéket.

A légvédelem beszámolója szerint nyolc drónt és tizenkilenc többszörös rakétavető-lövedéket lőtt le. Légi harcban az ukrán légierő elvesztette egyik MiG–29-es repülőgépét.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 215 repülőgépet, 132 helikoptert, 1363 drónt, 350 légvédelmi rakétarendszert, 3809 harckocsi és egyéb páncélozott harcjárművet, 682 rakéta-sorozatvetőt, 3012 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3864 speciális katonai járművet veszítettek.

Borítókép: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kitüntetéseket ad át az Ukrajnában harcoló orosz katonáknak (Fotó: AP/orosz védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.