Volodimir Zelenszkij: Történelmi hét kezdődik Ukrajna számára

Az ukrán elnök szerint 1991 óta kevés olyan életbevágó döntés született, mint amilyenre most várnak.

2022. 06. 20. 9:58
ZELENSZKIJ, Volodimir
Mikolajiv, 2022. június 18. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) ukrán katonákkal fényképezkedik Mikolajivban 2022. június 18-án. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–  Történelmi hét kezdődik. A héten kapjuk meg a választ Ukrajna európai uniós tagjelölti státusával kapcsolatban – szólt az ukrán lakossághoz vasárnap késő este közzétett videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az Ukrinform hírügynökség beszámolója alapján az ukrán elnök megemlítette, hogy az Európai Bizottság „pozitív döntést” hozott a kérdésben, és a hét végén az Európai Tanácstól is megkapják a választ. 

Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke pénteken jelentette be, hogy az Európai Bizottság azt ajánlja a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak, hogy adja meg a tagjelölti státust Ukrajnának és Moldovának, míg Georgiának ehhez további feltételeket kell még teljesítenie. Az uniós tagállamok vezetői június 23–24-i csúcstalálkozójukon vitatják meg a következő lépéseket.

Úgy gondolom, mindenki számára nyilvánvaló, hogy 1991 óta kevés olyan életbevágó döntés született Ukrajna számára, mint amilyenre most számítunk. Meg vagyok győződve róla, hogy kizárólag a pozitív döntés szolgálja Európa érdekeit

– folytatta üzenetében Zelenszkij. Ukrajna február 28-án, Georgia és a Moldova március 3-án nyújtotta be felvételi kérelmét az EU-hoz.

Az elnök arról is beszélt, hogy ezen a héten még erősebb támadásokra kell számítani Oroszországtól, ráadásul „nemcsak Ukrajnának, hanem más európai országoknak is”. 

Zelenszkij kifejtette, hogy a megszállók jelenleg Harkiv irányába, Zaporizzsja térségében csoportosítják erőiket, és ismét az üzemanyag-infrastruktúrára akarnak lecsapni, hogy még tovább súlyosbítsák a fennálló üzemanyagválságot. Az államfő továbbá elmondta, a heves harcok folytatódnak a Donbászban is, ugyanakkor Szeverodonyeck, Liszicsanszk és más városok még sikeresen ellenállnak. 

Borítókép: az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ukrán katonákkal fényképezkedik Mikolajivban 2022. június 18-án (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.