A Pentagon szerint egyetlen Himars-rendszert sem lőttek ki az oroszok

Igor Konasenkov orosz védelmi minisztériumi szóvivő szerint viszont már négyet is megsemmisítettek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 22. 20:06
NC GUARD COMPLETES EXERCISE ANAKONDA 16 DEPLOYMENT TO POLAND
160616-Z-OU450-001 Fotó: Sgt. 1st Class Robert Jordan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország eddig egyetlen Himars rakétarendszert sem tudott megsemmisíteni, amelyet az Egyesült Államok küldött Ukrajna megsegítésére a jelenleg folyó háborúban − jelentette ki Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a Newsweek című hetilap közlése szerint.

Milley a lap szerint egy minapi sajtónyilatkozatban azt mondta, hogy az ukránok nagyon hatékonyan kezelik ezeket a nagy pontosságú fegyvereket az (orosz) célpontok ellen. Az amerikai védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy a Himars-rendszerek jelentős hatást gyakorolnak a frontvonalon történő eseményekre Ukrajnában.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője viszont a pénteki orosz hadijelentést ismertetve arról beszélt: 

az orosz hadsereg négy amerikai Himars rakéta-sorozatvetőt, valamint egy hozzá tartozó szállító- és töltőberendezést semmisített meg nagy pontosságú fegyverekkel július 5. és 20. között Ukrajnában.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a hét közepén bejelentette, hogy az Egyesült Államok további négy M142-es típusú Himars rakétarendszert küld Ukrajnának, ezzel összesen 16-ra növelve az ilyen fegyverzetek számát.

A miniszter azt is elmondta, hogy az amerikai kormányzat a rakétaindító rendszerek mellett hamarosan további Himars rakétákat is szállít Kijevnek, valamint nagy pontosságú, távvezérelt tüzérségi rakétákat, taktikai katonai járműveket és egyéb olyan felszerelést, amelyre nagy szüksége van az ukrán hadseregnek.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója a Newsweek magazinnak azt mondta, hogy az orosz katonai erők pániküzemmódban vannak, amióta a Himars-rendszerek megérkeztek Ukrajnába.

Borítókép: Himars-rendszer működés közben (Fotó: U. S. Army National Guard) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.