időjárás 17°C Medárd 2023. június 8.
logo

A Pentagon szerint egyetlen Himars-rendszert sem lőttek ki az oroszok

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.22. 20:06 2022.07.22. 20:43
A Pentagon szerint egyetlen Himars-rendszert sem lőttek ki az oroszok

Oroszország eddig egyetlen Himars rakétarendszert sem tudott megsemmisíteni, amelyet az Egyesült Államok küldött Ukrajna megsegítésére a jelenleg folyó háborúban − jelentette ki Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a Newsweek című hetilap közlése szerint.

Milley a lap szerint egy minapi sajtónyilatkozatban azt mondta, hogy az ukránok nagyon hatékonyan kezelik ezeket a nagy pontosságú fegyvereket az (orosz) célpontok ellen. Az amerikai védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy a Himars-rendszerek jelentős hatást gyakorolnak a frontvonalon történő eseményekre Ukrajnában.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője viszont a pénteki orosz hadijelentést ismertetve arról beszélt: 

az orosz hadsereg négy amerikai Himars rakéta-sorozatvetőt, valamint egy hozzá tartozó szállító- és töltőberendezést semmisített meg nagy pontosságú fegyverekkel július 5. és 20. között Ukrajnában.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a hét közepén bejelentette, hogy az Egyesült Államok további négy M142-es típusú Himars rakétarendszert küld Ukrajnának, ezzel összesen 16-ra növelve az ilyen fegyverzetek számát.

A miniszter azt is elmondta, hogy az amerikai kormányzat a rakétaindító rendszerek mellett hamarosan további Himars rakétákat is szállít Kijevnek, valamint nagy pontosságú, távvezérelt tüzérségi rakétákat, taktikai katonai járműveket és egyéb olyan felszerelést, amelyre nagy szüksége van az ukrán hadseregnek.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója a Newsweek magazinnak azt mondta, hogy az orosz katonai erők pániküzemmódban vannak, amióta a Himars-rendszerek megérkeztek Ukrajnába.

Borítókép: Himars-rendszer működés közben (Fotó: U. S. Army National Guard) 

Háború Ukrajnában

Major bomb attack on nuclear power plant could cause disaster

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.