Brüsszel további egymilliárd eurós támogatást javasol Ukrajna számára

A hitel értékének hetven százalékát az EU költségvetéséből elkülönített összegek fedezik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 01. 19:34
null
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-EU-DIPLOMACY Fotó: SERGEI SUPINSKY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság pénteken javaslatot tett egy új, egymilliárd eurós makroszintű európai uniós pénzügyi támogatásra (MFA) Ukrajna számára – tájékoztatott a brüsszeli testület sajtóközleményben pénteken.

A javasolt összeg a mintegy kilencmilliárd eurós rendkívüli MFA-csomag első része lenne, és kiegészíti az év első felében folyósított 1,2 milliárd eurós MFA-gyorssegélyt.

Összesen tehát 2,2 milliárd euróra emelné az Ukrajnának a háború kezdete óta nyújtott teljes makroszintű uniós pénzügyi támogatás összegét.

A bizottság javaslatát az Európai Parlamentnek és az uniós kormányokat tömörítő Tanácsnak is jóvá kell hagynia. Ha ez megtörténik, az EU az ukrán hatóságokkal egyetértési és kölcsönmegállapodást ír alá, ezután a bizottság Ukrajna rendelkezésre bocsátja az egymilliárd eurót.

Az MFA-források kedvező feltételekkel, hosszú lejáratú hitelek formájában állnak majd Ukrajna rendelkezésére.

A támogatás célja, hogy megerősítse Ukrajna makrogazdasági stabilitását és általános ellenálló képességét az Oroszország indította háborúval és az ebből fakadó gazdasági kihívásokkal összefüggésben. Az EU költségvetése, a szolidaritás jegyében, fedezi a hitel kamatköltségeit. A korábbi makroszintű pénzügyi támogatási kölcsönökhöz hasonlóan a bizottság a nemzetközi tőkepiacokon vesz fel hitelt, és a bevételt ugyanilyen feltételekkel utalja át Ukrajnának. Az Ukrajnának nyújtott hitel értékének hetven százalékát az EU költségvetéséből elkülönített összegek fedezik – olvasható a sajtóközleményben.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: Sergei Supinsky)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.