Lapozó: Francia médiafelügyelet: túl sok a fehér ember a francia televíziókban

Egyre több orosz utazik Finnországba · Ugrásszerűen megnőtt Svájcban az illegális migránsok száma · Extrém meleg van Svédországban · A francia médiafelügyelet szerint túl sok a fehér ember a francia televíziókban.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 07. 20. 14:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több orosz utazik Finnországba

A finn határőrség legfrissebb adatai szerint jelentősen megnövekedett az Oroszország és Finnország közötti személyforgalom, miután Moszkva a múlt pénteken megváltoztatta a külföldi utazásokra vonatkozó koronavírus-korlátozásokat. A legtöbben busszal érkeznek Szentpétervárról, és többségük továbbutazik a helsinki Vantaa repülőtérről Európa más országaiba. Az uniós szankciók miatt Oroszországból gyakorlatilag nem lehet légi úton Európába utazni, ezért a helyiek busszal próbálják elérni az országhoz legközelebb eső európai reptereket, feltéve, hogy rendelkeznek schengeni vízummal. Az utazást eddig az orosz Covid-rendelkezések is nehezítették. A finn határőrség adatai szerint a szabályok feloldása előtt naponta körülbelül 2300-2500 orosz lépte át a finn határt az 1300 kilométeres közös határszakaszon. A korlátozás megszüntetését követően a hétvégén azonnal megduplázódott ez a szám, és közel ötezren érkeztek mindkét napon a skandináv országba.

Forrás: Sveriges Radio

Ugrásszerűen megnőtt Svájcban az illegális migránsok száma

Tömegesen érkeznek Svájcba az illegális migránsok: júniusban 3468 illegális státusú bevándorlót kaptak el Svájc területén a helyi hatóságok, csaknem háromszor többet, mint egy évvel ezelőtt. A svájci határőrség hétfői jelentése szerint a keleti országhatáron év eleje óta folyamatosan nő az illegálisan Svájcba özönlők száma. Bár az érkezők többsége továbbra is afgán állampolgár, egyre erősödik az észak-afrikai migránsok jelenléte is. A migrációs államtitkárság szóvivője, Lukas Rieder szerint az elmúlt évben tapasztalt drasztikus növekedés a koronavírus-járványhoz kapcsolódó korlátozások megszűnésével magyarázható. Idén ugyanis véget értek azok az utazási korlátozások, amelyek 2021-ben a schengeni övezetben még érvényben voltak, és amelyek jól fékezték a legális és az illegális migrációt is. Az államtitkárság idén hozzávetőleg 16 500 hivatalosan benyújtott menedékkérelemre számított, azonban a beáramlás miatt az előzetes forgatókönyv könnyedén módosulhat akár 21 ezer igényre is. A hivatal jelenleg 18 ezer kérvény befogadására készíti fel a hálózatát, s ebbe az ukrán háborús menekültek nincsenek bekalkulálva. Svájcba három klasszikus útvonalon érkeznek – embercsempészek közreműködésével – a kibocsátó országokból a migránsok: a Marokkó–Spanyolország, a Líbia–Olaszország és a Törökország–Görögország útvonalak valamelyikén.

Forrás: swissinfo.ch

Extrém meleg Svédországban

Svédországot is elérte az angliai hőhullám, narancssárga figyelmeztetést adott ki a svéd hatóság az ország alsó harmadára, ahol a svéd időjáráshoz képest extrém, 35 fok körüli hőmérsékletre lehet számítani. A hatóság Belső- és Kelet-Götalandra, a Stockholm körüli Belső-Svealandra, valamint Délkelet-Norrlandra és Gotland szigetére is életbe léptette a rendelkezést. Az említett helyeken a hőség nagy vagy rendkívül nagy tűzveszéllyel is jár a hatóság közlése szerint. Narancssárga figyelmeztetést akkor adnak ki, amikor az időjárás jelentős anyagi károkat és fontos társadalmi funkciók fennakadását okozhatja.

Forrás: Svenska Dagbladet

A francia médiafelügyelet szerint túl sok a fehér ember a francia televíziókban

A francia audiovizuális és online médiát felügyelő hatóság, az Arcom 2021-re vonatkozó éves jelentése szerint a legnézettebb francia televíziós csatornák műsoraiban továbbra is aránytalanul magas a fehér bőrű, nagyvárosi és jómódú társadalmi csoportokhoz tartozó személyiségek szerepeltetése, adta hírül a Le Monde. A médiafelügyelet értékelése szerint a vizsgált tizenkilenc csatorna 1800 órányi műsoridejében nem tükröződött a mai francia társadalom valós összetétele: a programokban aránytalanul alulreprezentáltak a migrációs hátterű, az alacsonyabb társadalmi osztályokból származó, kis jövedelmű és a vidéki területeken élő emberek és közösségek.

A felügyelet beszámolójából kiderül, hogy 2020 és 2021 között 16 százalékról 14 százalékra esett vissza a nem fehér emberek képviselete a képernyőkön, a fehér franciák pedig 86 százalékos részesedést kaptak. A nem fehérek esetében a két százalékpontos visszaeséshez különösen a hírcsatornák járultak hozzá, amelyeknél – a BFMTV stúdiójának kivételével – a nem fehér franciák szerepeltetése nem haladta meg a tíz százalékot sem. A médiafelügyelet arra is rámutat, hogy a nem fehér franciák a számukra kiosztott lehetőségek 43 százalékában ráadásul negatív szerepben tűntek fel, amely 11 százalékpontos növekedést – azaz romlást – jelent a 2020-ban mért, kedvezőbb arányhoz képest. A nem fehérek csoportjába tartozó rasszok aránya is változott: 2019 és 2021 között a feketék megjelenítése 47 százalékról 45 százalékra mérséklődött, míg az arab lakosság 23 százalékról 29 százalékos részesedésre tornázta fel magát. Az ázsiai és egyéb származásúak 15 százalékról 12, illetve 14 százalékra estek vissza.

Forrás: lemonde.fr, twitter.com

Borítókép: Pillanatkép a francia TF1 csatorna híradójából (Forrás: YouTube/TF1)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.