időjárás 15°C Helga 2023. október 3.
logo

Gázadót vezetnek be Németországban

Forrás: Híradó.hu
2022.08.16. 07:58 2022.08.16. 08:38
Gázadót vezetnek be Németországban

Kilowattóránként mintegy 2,5 eurócentes, azaz csaknem 10 forintos gázadót vezetnek be október 1-től Németországban a gázimport megnövekedett költségeire hivatkozva. A lakosságnak így még az eddig vártnál is drágább lesz a fűtés télen. A Századvég energetikai üzletágának vezetője arról beszélt, hogy amíg Európa számos országa attól tart, nem lesz elég gázuk, az itthoni ellátás biztosított. Péntek óta már a korábbi megállapodásokon felüli gázt is szállítja Magyarországnak a Gazprom – olvasható a Híradó.hu-n.

Saját bőrükön érzik a vásárlók az energiaválság miatt bevezetett takarékossági szabályokat Barcelonában. A spanyol kormány úgy döntött: a klímákat tilos 27 foknál hidegebbre állítani, télen pedig nem lehet 19 foknál melegebb az intézményekben.

Az Egyesült Királyságban is nehéz idők jönnek. Sokan úgy készülnek, hogy a rezsiszámlák négyszer akkorák lesznek, mint tavaly. Ráadásul a kormány vészhelyzeti terve azzal számol: a téli időszakban a többórás áramkimaradások is rendszeressé válhatnak.

Németországban sok helyen már most sincs éjszakai díszkivilágítás, és uszodákat is bezártak. A lakosság pedig októbertől akár ezer euróval is többet fizethet a rezsiért, mert a szolgáltatók rájuk terhelhetik költségeiket. A gázhiány miatt lassan ott tartanak, hogy az ipar és a lakosság igényét is korlátozni kell.

 

Amíg Európa számos országa a hiánnyal küzd, és nem biztos, hogy lesz elég gázuk a télre, addig Magyarország ellátása biztosítva van

 

– mondta Hortay Olivér az M1-en. A Századvég energetikai üzletágvezetője elmondta: Magyarországnak 10+5 éves szerződése van Oroszországgal évi 4,5 milliárd köbméter gáz szállítására, amit nemrég tovább bővítettek.

 

– Az intézkedési tervbe bekerült néhány héttel ezelőtt, hogy 700 millió köbméter plusz gáz beszerzésére kérik fel a külügyminisztert, Szijjártó Pétert, és hát a külügyminiszterünk meg is kezdte az ezzel kapcsolatos munkát. Úgy látszik, már ezzel sikerült eredményt elérni, a mostani augusztusi szállítási tervben már egy megnövekedett mennyiséget kapunk az oroszoktól. Úgy becsülöm, hogy ez mintegy 40 millió köbméter lesz

 

 – fogalmazott a szakértő.

Magyarország gázellátása nemcsak a külföldi szállításokra támaszkodik, hanem a hazai forrásokra is. A kitermelést most tovább növelik, ugyanis jövő év elején már munkába állhat az első kút a Békés megyei Nyékpusztán. A 3700–4500 méteres mélységben becslések szerint akár ötven évre elegendő gáz is lehet.

Egy hónapja jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt növelik a kitermelést. Az előzetes számítások szerint a Békés megyei földgáz a hazai éves igény ötödét fedezheti.

 

A kitermelt gázt pedig raktározni is tudja majd Magyarország, ugyanis van elég földgáztározó itthon.

 

Magyarországé az egyik legnagyobb gáztároló-kapacitás, mert a szocialisták által 2006-ban eladott tárolókat 2013-ban visszavásárolta a kormány. Ezért a már most betárolt gáz mennyisége is lefedi a teljes lakossági fogyasztást – erről a Mathias Corvinus Collegium szakértője beszélt az M1-en. Sebestyén Géza kiemelte: ezért a világpiaci ár ingadozása kevésbé érinti a lakosságot.

A kormány a rezsicsökkentéssel védi meg a magyar családokat az Európát sújtó energiaválságtól. Az augusztusban életbe lépett új szabályok az átlagfogyasztásig továbbra is mindenkinek olcsón biztosítják a villanyt és a gázt.

A villamos energiánál az átlagfogyasztási limit 2523 kilowattóra, a földgáznál pedig 1729 köbméter évente. A gáz köbméteréért 102, az áramért kilowattóránként 36 forintot kell fizetni, ami sokkal alacsonyabb a piaci árnál. A családok így évente több mint kétmillió forintot spórolhatnak a rezsiszámlákon.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.