Cső helyett vagonban jöhet az olaj

Miután bizonytalanná vált az olajvezetékek működése, hazánkban és a szomszédos országokban vasúti kapacitásokat kötnek le tengeri kikötők irányába. Németországban kormányrendelet szabályozza, hogy a vasúton elsőbbséget élveznek az olaj- és szénszállítmányok.

2022. 08. 16. 6:05
null
Magyarország segít az Ukrajnában rekedt gabona szállításában Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Barátság kőolajvezetéken néhány napos szünet után megindult a szállítás Magyarországra, a hazai vegyipari szereplők megkezdték beszerzéseik diverzifikálását. Iparági forrásból származó értesülésünk szerint a vasúti fuvarozókhoz megrendelések érkeznek nagy mennyiségű kőolaj termék szállítására adriai és fekete-tengeri kikötőkből. Úgy tudjuk, hogy hasonló folyamatok zajlanak a szomszédos országokban is, ezért megindult a versenyfutás a korlátos vasúti szállítási kapacitások lekötése érdekében.

Ebből a szempontból nem jó hír, hogy az egyik fontos térségi kikötő, Rijeka (Fiume) megközelítése nehezebb lesz az elkövetkező hónapokban. A zágrábi főpályaudvar és Fiume közötti vonal egy részét felújítják, a meglévő vágányokat újjáépítik, valamint Leskovac és Karlovac között egy második vágányt építenek 44 kilométeren – olvasható az Ec.europa.eu honlapon.

Nemzetközi tranzitáru kezelése a BILK vasúti logisztikai központban (Fotó: Éberling András)

A lehetséges kikötők így Trieszt és Koper, és szóba kerülhet még a fekete-tengeri Constanca is. A Constanca–Budapest útvonal a közelmúltban mint a selyemút középső korridorjának része került szóba, és érkezett is rajta egy konténervonat Kínából. A középső korridor a hagyományos Oroszország–Fehéroroszország–Lengyelország útvonal alternatívájaként szerepel az orosz–ukrán háború kezdete óta.

Az energiaellátás fenntartása érdekében számos európai országban vasúton szállítják az energiahordozókat ezekben a hónapokban, ám a pályahálózatok áteresztőképességének a korlátai miatt több helyen állami beavatkozásra van szükség a kapacitások elosztásánál. Németországban például 

az ásványolaj, a gáz, a szén és a transzformátorok szállítása ideiglenes prioritást élvez. Erről a minap megjelent kormányrendeletben lehet olvasni

 – számolt be róla a Süddeutsche Zeitung. A dokumentum utalt a folyók alacsony vízállására, a belvízi hajózás korlátaira, valamint a vasúti hálózaton végzett, jelentősen megnövekedett felújításokra. Volker Wissing (FDP) közlekedési miniszter elismerte, hogy az energiaszállítás prioritása kihívások elé állítja a vasutat. A fontos útvonalak már most is erősen túlterheltek – mondta. Ezért az olaj- és szénszállítmányokat körültekintően kell előtérbe helyezni annak érdekében, hogy biztosítsák a polgárok energiaellátását. Ez nem könnyű döntés, mert akár azt is jelenti, hogy a személyszállításnak várnia kell.

A dokumentum szerint a Deutsche Bahn pályaműködtető cége már kiigazította a hálózat használati feltételeit annak érdekében, hogy a vonatok üzemeltetési kezelésében az energia szállítását előnyben részesítse. A rendelet ezután szabályozhatja a menetvonal-kiosztásnál való kedvezményes elbánást is. A hatóságok arra is rámutattak, hogy kapacitáshiány miatt 

szükség lehet olyan tehervagonok használatára is, amelyek már nem felelnek meg az érvényes zajvédelmi előírásoknak.

Hasonló, rendkívüli pályakapacitási döntéseket Magyarországon is meg kellett hozni, amióta az ukrán gabona egy része hazánk vasúti hálózatát igénybe véve jut el a nemzetközi piacokra.

Kovács Imre, a Rail Cargo Group egyik vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Rail Cargo Hungaria (RCH) az év eleje óta közel 390 ezer tonna gabonát fogadott Ukrajnából Eperjeskén és Záhonyon keresztül.

Ebből a mennyiségből széles nyomtávon közel 266 ezer tonna, normál nyomtávú vonatban pedig mintegy 122 ezer tonna érkezett. Az RCH mintegy 253 ezer tonna gabonát fuvarozott tovább átrakás után, illetve normál továbbítással rendeltetési helyére. Ukrajnából 2022 első hét hónapjában összesen 1,9 millió tonna áru lépett át a határon az RCH közreműködésével, és ebből 1,7 millió tonnát továbbítottak vasúton. A vasúti vezető elmondta, hogy az RCH folyamatosan egyeztetett a szakminisztériummal és a MÁV-val annak érdekében, hogy gördülékenyebbé váljon a gabonafuvarozás.

Borítókép: ebben az évben 390 ezer tonna gabona érkezett Ukrajnából hazánkba (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.