időjárás 28°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

A szankciók ellenére járnak az orosz konténervonatok

Jámbor Gyula
2022.07.01. 06:05 2022.07.01. 10:46
A szankciók ellenére járnak az orosz konténervonatok

Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók ellenére a vasútikonténer-szállítási piac éves teljesítménye eléri a 2021-es szintet, állítja egy orosz szakmai egyesülés. Eközben az országot elkerülő, úgynevezett középső korridoron csak ebben a hónapban sikerült az első kínai konténereket eljuttatni a Fekete-tengeren át Budapestre.

A jövő év még jobb lesz, mint a tavalyi volt, az orosz Vasúti Teherforgalmi Résztvevők Eurázsiai Uniója (ESP) előrejelzése szerint a folyamatos növekedés az állami támogatásnak és a hatalmas magánberuházásoknak tulajdoníthatók. 

– A június megmutatta, a konténerforgalomnak minden esélye megvan arra, hogy elérje a 2021-es szintet, köszönhetően a piac gyors helyreállásának 

– mondta Szergej Avsejkov, az ESP ügyvezető igazgatója. Áprilisban hat, májusban nyolc százalék körül alakult a vasútikonténer-szállítás piacának visszaesése. A júniusi teljesítmény azonban optimizmusra ad okot arra vonatkozóan, hogy 2022 második fele kiegyenlíti a kieső mennyiségeket és versenyképes teljesítménnyel zárja az évet – közölte a Railfreight.com.

Vasúti terminál Magyarországon. A középső korridoron már érkeztek kínai konténerek Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád

– Az orosz Gazdaságfejlesztési Minisztérium május végi előrejelzése meglehetősen konzervatív volt: mi, konténergyártók nagyjából egyetértettünk vele, de most, júniusban érdemi növekedést tapasztaltunk. A júniusi visszaesés 2021-hez képest mindössze három százalék, és év végére a szállítás volumene összességében megközelíti majd a 2021-es évet. Jövőre pedig a konténerszállítás mindenképpen magasabb lesz, mint 2021-ben volt – tette hozzá Avseykov.

Az orosz konténerüzemeltetőknek nyújtott állami támogatás kulcsfontosságú volt a versenyképes piac megtartásához. 

– Az orosz vasútikonténer-szállítási piac megbirkózik azzal a nyomással, amelyet a nemzetközi logisztikai szankciók okoztak

– mondta Avszejkov. Az állami támogatás mellett a magánberuházások is döntő szerepet játszanak. – A hatósági döntéseknek köszönhetően a megrendelés teljes mennyisége kilencvenezer konténer, és ezek kizárólag magánberuházások – mondta Avseykov.

Az ESP-t Oroszország legnagyobb konténerüzemeltetői, valamint a kikötői és terminál létesítmények tulajdonosai hozták létre. A szövetséghez tartozó társaságok birtokolják az Orosz Vasutak hálózatán közlekedtetett konténerszállító vagonok mintegy kilencven százalékát, valamint a szállítási és logisztikai központok összkapacitásának több mint nyolcvan százalékát.

Tavasszal az oroszországi vasútvonalakon azért esett vissza a konténerforgalom, mert számos nyugat-európai megrendelő és logisztikai szolgáltató jelezte, 

az orosz–ukrán háború miatt nem kívánja igénybe venni az Orosz Vasutak kínálta tranzit lehetőségét az áruk Európa és Kína közötti célba juttatására.

Bejelentette kivonulását a DB Schenker, amely alkatrészeket szállított a BMW-nek Lipcséből az északkelet-kínai Senjangba. A Kühne+Nagel szintén, holott korábban úgy reklámozta szolgáltatását, mint optimális megoldást a Kína, Oroszország és Európa közötti fuvarozáshoz. 

Az alternatív lehetőségek azonban nem igazán vonzók. Az óceánjáró konténerhajók közlekedése a kínai járványhelyzet miatt akadozott az év első felében. A szárazföldi kerülőút, az úgynevezett középső korridor életre keltése pedig lassan haladt. Csak június elején nyílt meg például a romániai konstancai kikötőt és Budapestet összekötő vasútvonal. 

Az első szállítmány a kínai Guiyangból 41 darab 40 láb hosszú konténerrel Kínából Kazahsztánba, a Kaszpi-tenger felé tartott. Átkelt a tengeren Azerbajdzsánba, majd vasúton haladt tovább a Fekete-tengeren fekvő grúz kikötőbe. Itt kelt át a tengeren Romániába, és végül Magyarországra szállították.

A Grampet Group román vasúttársaság és a Train Hungary szervezte meg az út második felét, a Konstanca–Bukarest–Craiova–Temesvár–Kürtös (Curtici)–Budapest szakaszt. A vállalat azt közölte a Railfreight megkeresésére, hogy az út során felmerülő logisztikai kihívások némelyikének megoldásán még dolgozni kell, mint amilyen például a Konstanca és Kürtös közötti tranzitidő vagy a határátkeléssel együtt járó veszteglés. A cég azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi gazdasági és geopolitikai helyzetben a középső korridor mindenképpen elsőbbséget élvez.

Borítókép: Vasúti logisztikai központ Budapest közelében  (Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád)

 


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.