Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

A Világbank további 4,5 milliárd dollárt, a Pentagon újabb egymilliárd dollár katonai segélyt nyújt Ukrajnának · Pentagon: csaknem 80 ezer fős vesztesége lehet az orosz hadseregnek · Ukrajna orosz bérgyilkosok elfogásáról számolt be.

Forrás: MTI2022. 08. 09. 8:12
null
Harkiv, 2022. július 29. Ukrán katonák amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyúval lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Harkiv térségében 2022. július 28-án. MTI/EPA/Szergej Kozlov Fotó: Szergej Kozlov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Világbank további 4,5 milliárd dollárt, a Pentagon újabb egymilliárd dollár katonai segélyt nyújt Ukrajnának

Az újabb segélycsomag lehetővé teszi az ukrán központi kormányzat és a helyi hatóságok számára a szociális támogatások, a nyugdíjak és az egészségügyi kiadások kifizetését – hangsúlyozta a Világbank hétfői közleménye.A fentiekkel együtt a washingtoni székhelyű pénzügyi intézmény által Ukrajnának eddig nyújtott rendkívüli pénzügyi támogatás teljes összege csaknem 13 milliárd dollárra nőtt.Ezzel párhuzamosan az amerikai védelmi minisztérium további egymilliárd dollár értékű katonai támogatást jelentett be Ukrajna részére, amely az eddigi legnagyobb mértékű segélycsomag, amelyet az amerikai elnök saját keretéből jóváhagyhat.A katonai támogatás a nagy hatótávolságú HIMARS és NASAMS rakétakilövő-rendszerekben használt lőszert, Javelin rakétákat, és 50 darab, egészségügyi célra használt M113-as lánctalpas, páncélozott szállító harcjárművet tartalmaz – jelentette be J. Todd Breasseale, a Pentagon szóvivője hétfőn.

Ezzel az Egyesült Államok által Ukrajnának eddig nyújtott rendkívüli segélyek teljes összege mintegy 9,8 milliárd dollárra nőtt az orosz katonai támadás február 24-i megindítása óta.

Pentagon: Csaknem 80 ezer fős vesztesége lehet az orosz hadseregnek

Az amerikai tisztségviselő szerint az orosz fegyveres erők rendkívüli veszteségeket szenvedtek el, mert az ukrán hadsereg jól működik és sok támogatást kap. Mint fogalmazott, a hadművelet a legintenzívebb fegyveres konfliktus Európában a második világháború óta.
Hivatalos orosz adatok nem állnak rendelkezésre a veszteségekről.Kahl szerint az ukránok a jelenlegi helyzetben egyértelműen előnyben vannak, különös tekintettel arra, hogy fölényben vannak a harci kedvet és a morált illetően is. A hazájuk túléléséért harcolnak– mondta.
Kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem érte el egyetlen célját sem. Legfőbb célja az ország teljes lerohanása volt, egy kijevi rezsimváltással megszüntetve Ukrajna létét független, szuverén és demokratikus államként. Semmi sem jött össze ebből – hangsúlyozta az amerikai illetékes.

Ukrajna orosz bérgyilkosok elfogásáról számolt be 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerint az orosz megbízók célpontonként mintegy 150 ezer dollárt (58 millió forint) ajánlottak a gyanúsítottaknak a gyilkosságok végrehajtásáért. Az SZBU mindazonáltal meghiúsította az orosz katonai hírszerzés (GRU) tervét, hogy beszivárgók révén végezzenek három emberrel – hangsúlyozta közleményében a SZBU. A miniszteren és kémfőnökön kívül még egy ukrán aktivista volt a célpontjuk.
Az egyik gyanúsított az orosz irányítás alatt álló, kelet-ukrajnai Luhanszk megyében él, ahová Fehéroroszországból érkezett. A másik pedig kijevi. A közlemény szerint mindkettőjüket az északnyugat-ukrajnai Kovel városában vették őrizetbe.
Moszkva egyelőre nem reagált az ukrán állításokra.Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónapban leváltotta mind az SZBU vezetőjét, mind az ukrán főügyészt, mert szerinte mind az SZBU-nál, mind az ügyészségnél számos esetben fordult elő, hogy ukrán illetékesek együttműködtek Oroszországgal.

Borítókép: ukrán katonák amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyúval lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Harkiv térségében (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.