Irán nem fogadja el az atomprogramjára vonatkozó javaslatot

Washington szerint Teherán elfogadhatatlan követeléseket támaszt a megállapodás kapcsán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 16. 10:55
null
Bécs, 2022. augusztus 5. Reza Nadzsafi iráni külügyminiszter-helyettes, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ iráni nagykövete (b) és Behrúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivõje az Irán atomprogramját szabályozó nukleáris megállapodás, hivatalos nevén a Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) újabb fordulójára készülve tartott kétoldalú tanácskozásukról távozóban Bécsben 2022. augusztus 5-én. MTI/EPA Fotó: Heinz-Peter Bader
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán keddi közlése szerint írásban válaszolt a végleges ütemtervnek nevezett ajánlatra, amely a világhatalmakkal kötött, megtépázott nukleáris megállapodásának helyreállítását célozza. Az iráni állami IRNA hírügynökség nem közölt részleteket a válasz tartalmáról, de azt sugallta, hogy Teherán továbbra sem fogadja el az Európai Unió közvetítésével készült javaslatot, annak ellenére, hogy nem lesz több tárgyalás.

– Nézeteltérések három kérdést illetően vannak, amelyek közül az Egyesült Államok két esetben szóban rugalmasnak mutatkozik, de ezt bele kellene foglalni a szövegbe. A harmadik kérdés a (megállapodás) folytatásának szavatolásával kapcsolatos, ami az Egyesült Államok realizmusától függ – olvasható a hírügynökségi jelentésben.

 

A keményvonalas Ebrahim Raiszi államfő vezette Irán többször is Washingtont hibáztatta a megállapodás elhúzódásáért.

 

Az Európai Unió egyelőre nem igazolta, hogy Irán benyújtotta volna válaszát.

Washingtonban Ned Price külügyminisztériumi szóvivő azt mondta: „Egyetértünk az EU alapvető álláspontjával, miszerint mindenről tárgyaltak, amiről csak lehetett”. Teherán „elfogadhatatlan követeléseket” támaszt, amelyek túlmutatnak a 2015-ös nukleáris megállapodáson, amely szerint Irán drasztikusan korlátozza urándúsító tevékenységét a gazdasági szankciók feloldásáért cserébe.

 

Ha Irán azt akarja, hogy ezeket a szankciókat feloldják, akkor meg kell változtatnia magatartását

 

– mondta Price.

Múlt hétfőn olyan kompromisszumos szövegtervezettel zárultak a bécsi tárgyalások Iránnal, amelyet az EU terjesztett be. Egy uniós illetékes szerint minden részletet megtárgyaltak, és a dokumentum „minden fél számára remek kompromisszum”. Hozzátette: az atomalkuban érintett országok, azaz Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország, Oroszország és az Egyesült Államok mind véleményezni fogják a tervezetet. Irán akkor jelezte: alaposan megvizsgálja a szöveget, és tájékoztatja az érintetteket álláspontjáról, amit most meg is tett.

Az atomalku felélesztéséről tavaly áprilisban kezdődtek tárgyalások Bécsben. A 2015-ös egyezmény értelmében Irán kötelezte magát nukleáris tevékenysége korlátozására, aminek fejében fokozatosan feloldották a vele szemben elrendelt büntetőintézkedések többségét. Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Irán válaszul fokozatosan felmondta a saját kötelezettségvállalásait, és egyebek között fokozta az urándúsítást.
 

Borítókép: Reza Nadzsafi iráni külügyminiszter-helyettes, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ iráni nagykövete és Behrúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia-szervezet szóvivője az Irán atomprogramját szabályozó nukleáris megállapodás újabb fordulójára készülve tartott kétoldalú tanácskozásukról távozóban, Bécsben 2022. augusztus 5-én (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.